VUUR – In This Moment We Are Free – Cities

Anneke van Giersbergen is inmiddels alweer tien jaar geleden vertrokken bij The Gathering. Sindsdien heeft ze onder eigen naam gestaag een eigen, zeer diverse, discografie opgebouwd en vele gastrollen vertolkt bij bands in uiteenlopende genres. In 2016 heeft ze ervoor gekozen meer focus aan te brengen in haar muzikale activiteiten, door haar akoestische solowerk onder eigen naam uit te brengen. Voor het zware werk heeft ze de band VUUR samengesteld, waarmee ze het debuut In This Moment We Are Free – Cities uitbrengt. Samen met producer Joost van den Broek heeft ze een elftal nummers geschreven, waarbij het duo voor enkele nummers ook hulp heeft gekregen van Mark Holcomb (Periphery), Esa Holopainen (Amorphis) en Daniel Cardoso (Anathema) en bandleden Jord Otto en Ferry Duijsens.

Het thema van dit album draait om steden die Anneke tijdens haar carrière als muzikant heeft aangedaan en het gevoel dat zij aan haar ervaringen in deze steden heeft overgehouden. Tegelijk gaat het over het gevoel van vrijheid dat je als vreemdeling in een stad kunt ervaren. De albumtitel komt dan ook in elk nummer als zinsnede op een of andere manier voorbij.

Wat direct opvalt als het album opent met My Champion – Berlin, is de productie van dit album. Deze is gortdroog, strak, open, helder, zonder opsmuk en klinkt werkelijk subliem. In de wetenschap dat Joost van den Broek het album ook geproduceerd heeft, had ik een drukkere productie verwacht.

De zware staccato gitaren in de opener laten er geen misverstanden over bestaan: VUUR is heavy! De melancholische en melodieuze zanglijnen van Anneke vormen een mooi contrast met de zware muziek. Met het navolgende Time – Rotterdam zet de band nog zwaarder in. Trage, logge gitaren zetten de toon voor een onvervalst doomnummer, dat doet denken aan Paradise Lost op z’n best. Time is samen met Days Go By – London een van de hoogtepunten van dit album.

Er is ook ruimte voor wat luchtiger muziek. Met nummers als Sail Away – Santiago en Freedom – Rio wordt de toon wat minder zwaar en voert de melodie de boventoon. En in het sfeervolle, afsluitende Reunite! – Paris laat Van Giersbergen nog maar eens horen wat een fantastische zangeres zij is. Naast de vocale prestaties van Anneke van Giersbergen moet het gitaarspel van Jord Otto ook echt even vermeld worden. Zijn flitsende en smaakvolle gitaarspel geeft dit album absoluut nog iets extra’s. In This Moment We Are Free – Cities is een fantastisch gevarieerd album geworden en een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Anneke van Giersbergen.

Score:

90/100

Label:

Inside Out Music, 2017

Tracklisting:

 1. My Champion – Berlin
 2. Time – Rotterdam
 3. The Martyr and the Saint – Beirut
 4. The Fire – San Francisco
 5. Freedom – Rio
 6. Days Go by – London
 7. Sail Away – Santiago
 8. Valley of Diamonds – Mexico City
 9. Your Glorious Light Will Shine – Helsinki
 10. Save Me – Istanbul
 11. Reunite! – Paris

Line-up:

 • Anneke van Giersbergen – Zang
 • Ed Warby – Drums
 • Jord Otto – Gitaar
 • Ferry Duijsens – Gitaar
 • Johan van Stratum – Bas

Links: