Vrøde – Ostracized

Vrøde komt uit Nederland, Brabant en meer nog de regio rond Eindhoven. Dit vijfkoppige gezelschap heeft met Ostracized een eerste album geschreven met als centrale thematiek de Noordse mythologie. Je moet het maar doen. De leden zingen over sages, legendes en de onherbergzame natuur en gebruiken hiertoe, naast het instrumentarium van de klassieke blackmetalbezetting, ook folkinstrumenten. Het collectief is nog erg jong. Volgens de meegeleverde informatie staat de hele band nog maar, hoop en al, een jaar in de steigers.

Ik mag in ieder geval al wel schrijven dat niks aan het toeval is overgelaten. De heren en dames hebben immers goed nagedacht waar ze voor staan. De muzikale richting is duidelijk en dat reflecteert zich ook in de presentatie van de bandleden, het artwork enzovoort.

Het is geen verrassing wanneer we in eerste instantie natuurgeluiden te verwerken krijgen. De gekende percussie doet hier ook zijn intrede. Het is pas vanaf Striith dat we werkelijk kunnen horen wat voor folk geinfuseerde black metal we gaan horen. Declamerende vocalen, hoge engelachtige geluiden en een drijvende ritmesectie zorgen ervoor dat je onmiddellijk in de pas loopt. Denk aan een mix van eerder typische Scandinavische folk/blackmetalbands opgemengd met bijvoorbeeld wat Vermilia-achtige gevoelens. Het klinkt allemaal wat braafjes, noem het gerust voorzichtig, maar het heeft wel iets. In de basis, in het fundament klinkt de black metal wel behoorlijk eenvoudig. Het is vooral het randgebeuren dat de aandacht vangt. Denk aan de percussie, de natuurgeluiden en vooral de afwisseling tussen de rasperige keelgeluiden en de feeërieke cleane lijnen van Yanou van de Boer als ik het goed heb. Je hoort dat deze dame goed weet hoe ze haar keeltouwtjes moet gebruiken.

Het sleurende, slepende maar tegelijk melodische titelnummer heeft iets aangenaams en blijft in mijn oren toch het langst hangen. Het daaropvolgende Ascending heeft met zijn wisselende spanningsbogen toch ook de juiste pijl op de boog. Het heerlijk avontuurlijke Heritage Of The Highlands neemt je mee op een regenachtige dag doorheen de Hooglanden. Mordbrann spuugt als een boze Noorman die zijn manschappen aanvuurt. Heerlijk hoe de bas met die distortion er lekker doorheen ronkt.

Op Noordse mythologie geïnspireerde black metal uit Brabant. Ik blijf het wat eigenaardig vinden. Dit neemt echter niet weg dat Vrøde met Ostracized een aangename eerste plaat weet af te leveren. Het is in ieder geval duidelijk waar deze band voor staat en een eigen tronie hebben is een groot voordeel in de huidige extreme metalscene. Gewoon verder doen zo. Het mag bij momenten nog wel agressiever en bruter maar dat is misschien voor de volgende plaat.

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

 1. Sykdomsfjell
 2. Striith
 3. Ostracized
 4. Ascending
 5. Heritage Of The Highlands
 6. Berserker’s Deception
 7. Mordbrann
 8. A Silent Prayer

Line-up:

 • Jordy Hoogvliets – Gitaar, bas, zang
 • Yanou van den Boer – Zang, percussie
 • Jeremy de Boer – Gitaar, bas, zang
 • Lenthe Peters – Zang, percussie
 • Bart Jantzen – Drums

Link: