Vom Fetisch der Unbeirrtheit – Psychohygiene

Vom Fetisch der Unbeirrtheit – Psychohygiene
ToT / Genickschuss Eucharistie, 2010

Euhm… zijn we stilaan door onze woordenschat heen of zo? Vom Fetisch der Unbeirrtheit bestaat uit twee heren, P en R, die hun debuut uitbrachten in de vorm van Psychohygiene. Het zijn Duitsers, moet ook wel als je de bandnaam correct wil schrijven. Deze eerste release bestaat uit twee schijven, goed voor 110 minuten experimentele black en vreemde creaties.

Antipodensystem I, de eerste schijf, bestaat vooral uit experimentele, licht avant-gardische black metal die getypeerd wordt door iel disharmonisch gitaarwerk, een niet al te sterke productie en een neurotisch zingende vocalist. Er passeren een hoop onalledaagse composities met Noorse vibes, Franse techniciteit en een Duitse sound. Neem daarbij ook nog een pak electro- en ambientpassages en je hebt een korte beschrijving van dit gezelschap. Denk dus oude Fleurety, Bann en Obscurus Advocam, maar dan in een gestoorde Duitse stijl.

Op Antipodensystem II wordt het pas helemaal verknipt. Daar heerst electronica en krijg je Axis of Perdition en dergelijke noisescapes te horen. Het laatste nummer, Die Kybernetik-Funktion der Psychohygiene, maakt dan weer de stap naar ruwe industrial, waarvan ik persoonlijk het meest genoten heb bij deze band die hier twee verschillende gezichten laat zien.

Moeilijk om hier een score voor te geven. De eerste episode is echt een love or hate it-experiment, het tweede is non-metal en cinematografisch. Geschikt voor mensen op zoek naar alternatieve black, individualistisch en impressionistisch. Apart.

Tracklisting:

  Vom Fetisch der Unbeirrtheit

  Disc 1

 1. Filterlose Trunkenheit
 2. Anschließendes Verstummen
 3. In Erigierter Abgründigkeit
 4. Non-Narkotikum
 5. Infantiles SInnesfrüchte
 6. Zerrissenes Stück Hirn-Masse
 7. Geistesinfarkt
 8. Disc 2

 9. Annäherung: Wechselwirkung – Bipolar
 10. Schändungszyklus
 11. Infantilismus II
 12. Psychogramm
 13. Ein Toter Wurf
 14. Epitaph
 15. Imperativ: Kategorische Zerstörung, XIIIx Losgelöst
 16. Du Magst Solche Szenen
 17. Die Kybernetik-Funktion der Psychohygiene

Line-up:

 • P
 • R

Links: