Volbeat – Rock The Rebel/Metal The Devil

Volbeat – Rock The Rebel/Metal The Devil
Mascot Records – 2007

Hoppa!!!! Rock moet Rollen schreeuw ik door de huiskamer, verbijsterde reacties van toch al bij tijd en wijle getergde buren voor lief nemend. Hoofdschuddend stamp ik door de kleine huiskamer heen en weer. Een van de hoogtepunten van 2007 is dus nu al binnen en daar zorgt de Deense band Volbeat voor. Verdomme, wat een bak lekkere herrie is dat mensen !

Volbeat komt dus uit Denemarken en komt voort uit de resten van metalband Dominus. In 2001 opgericht kwam men in 2002 met een eerste demo. Er wordt veel opgetreden en meegedaan aan bandcompetities in eigen land en de band groeit uit tot een van de meest populaire live acts in Denemarken. In 2005 wordt de debuut cd uitgebracht. The Strength/The Sound/The Songs werd door de media kritisch ontvangen, maar direct door het grote publiek omarmd. Volbeat werd de meest succesvolle Deense Metalband allertijden En dan is het nu tijd geworden om een tweede cd uit te brengen, Rock The Rebel/Metal The Devil.

Mettalic Rock&Roll, with a touch of Country, Johny Cash and Elvis, maar ook metal that even your mom would like. Zelf voeg ik daar nog een beetje punk en oude hard rock aan toe als invloed en dan is het plaatje wel compleet. Swingend en stampend, dreunend en riffend wordt deze cd volgespeeld. Bijna adembenemend bij tijd en wijle. Is er dan ook nog wat negatiefs te melden? Ja, best wel. Voor mij hoeft dat coutrygedoe niet zo. Bovendien vinden ze de stem van de zanger wel erg mooi en belangijk en staat ie voortdurend hard en vooraan in de mix. Maar persoonlijk vind ik die stem helemaal niet zo geweldig en juist het minste punt van de band. Maar het gaat vooral om het totale plaatje en dat maakt dus op mij vooral muzikaal instrumentaal en qua spanning en variatie een hele goede indruk.

Is het toeval dat ik het eerste en het laatste nummer, The Human Instrument en Boa (JDM), de twee beste tracks vind? Of is het een kwestie van goed organiseren? In ieder geval heb ik een heel lekker cd bij de verzameling en die zal voorlopig nog wel dagelijks in de gulzige gleuf verdwijnen. Trouwens, bij de Europese tour in april, wordt Nederland twee keer aangedaan en ook in de festivalprogramma’s van komende zomer is men ruimschoots aanwezig (o.a. in Wacken).

Tracklist cd:

volbeat cover medium

 1. The Human Instrument
 2. Mr. & Mrs. Ness
 3. The Garden’s Tale
 4. Devil Or The Blue Cat’s Song
 5. Sad Man’s Tongue
 6. River Queen
 7. Radio Girl
 8. A Moment Forever
 9. Soulweeper #2
 10. You Or Them
 11. Boa (JDM)

Line-up:

 • Michael Poulsen : Guitar/Vocals
 • Jon Larsen : Drums
 • Anders Kjølholm : Bass
 • Thomas Bredahl : Guitar

Links: