Vokonis – Exist Within Light

Het Zweedse Vokonis heeft onlangs getekend bij het kwaliteitslabel Majestic Mountain Records. Om dit te vieren en de wachttijd tot hun nieuwe, vijfde album (voorjaar 2024) te overbruggen is de drie nummers tellende EP Exist Within Light uitgebracht. Uiteraard op het nieuwe label van de band. Behalve het nieuwe label is het voormalige trio versterkt met een tweede gitarist, Hedvig Modig. Voor een zwaar op riffs gedreven band als Vokonis, een meer dan welkome aanvulling.

Vokonis

Tussen hun laatste plaat, Odyssey en deze EP heeft gitariste Simona Ohllson bekend gemaakt als trans-vrouw door het leven te gaan. Ik benoem dit bewust, omdat ik het dapper vind dat zij de stap heeft gezet en er geen geheim van maakt. Hoewel ze in het begin bang was voor negatieve reacties in de, door mannelijk wit gedomineerde metal-scène, blijkt deze angst gelukkig ongegrond.


Exist Within Light begint met Houndstooth en laat meteen horen waar Vokonis voor staat: veel, afwisselende riffs. Zowel in tempo als complexiteit: geen rechttoe rechtaan werk dus. Houndstooth begint strak, snel en afwisselend. Halverwege het nummer gaat het tempo omlaag en flirt het even met een doom-achtige riff om het tempo daarna weer snel op te voeren. Gitariste en zangeres Simone begint met een zuivere stem. Naarmate het nummer vordert wordt haar strot rasperiger en harder. Het volgende nummer, Revengeful is er één om je vingers bij af te likken. Even strak als de vorige track, maar deze beukt repetitief van links naar rechts en van boven tot onder op je schedel in. Als je nét denkt: “ik kan niet meer”, gaat het gebeuk over in gezaag. De zang blijft clean en is melodieuzer dan in het vorige nummer. Het titelnummer Exist Within Light is rustiger, langzamer en dromeriger dan de twee voorgangers. De vocalen in dit nummer zijn helder, maar lijken hier net niet goed uit de verf te komen, alsof ze wat terughoudend is.

Exist Within Light is goed, degelijk en doet mij vooral uitkijken naar het nieuwe album.

Label:

Majestic Mountain Records, 2023

Tracklisting:

  1. Houndstooth
  2. Revengeful
  3. Exist Within Light

Line-up:

  • Simona Ohlsson – Gitaar, zang
  • Hedvig Modig – Gitaar
  • Sven Lindsten – Drums
  • Oscar Johannesson – Basgitaar

Links: