Voivod – The Wake

Het in 2013 verschenen Target Earth was het eerste album na het overlijden van Denis ‘Piggy’ D’Amour dat geen songmateriaal meer van hem bevatte. Met Daniel ‘Chewy’ Mongrain als gitarist en mede-songwriter liet Voivod op dit album horen nog steeds bestaansrecht te hebben. Na Target Earth is bassist Jean-Yves ‘Blacky’ Thériault (weer) vertrokken en Dominic ‘Rocky’ Laroche is zijn opvolger, die ook al speelde op de EP Post Society.

Met het vertrek van Blacky is de rol van Chewy als songwriter groter geworden en dat is te horen op het nieuwe album. Het geluid van de band wordt nog verder verrijkt met invloeden uit jazz en fusion (King Crimson) en Chewy neemt meer ruimte voor zijn fantastische en smaakvolle solospel. Maar het geluid blijft toch ook vooral typisch Voivod, met chromatische riffs, dissonante akkoorden en complexe ritmes.

Wat direct opvalt als opener Obsolete Beings begint, is de rauwe, droge en open productie van het album. Het gitaargeluid is ook relatief clean, waardoor veel ruimte blijft voor de details in de muziek, zoals de regelmatige accenten met akoestische gitaren of het strijkkwartet in Always Moving en Sonic Mycelium.

In compositorisch opzicht heeft Voivod het zichzelf en de luisteraar niet makkelijk gemaakt. Nummers als The End Of Dormancy, Spherical Perspective, Always Moving en Sonic Mycelium zitten vol complexe passages en kennen weinig standaard songstructuren, waardoor het enige tijd kost om de nummers te doorgronden. De band verloochent zijn roots in de thrash echter niet. Op Obsolete Beings en het krachtige Iconspiracy gaat de band gewoon vol gas vooruit. De afwisseling zorgt ervoor dat The Wake een interessant en sterk album is geworden waar de luisteraar lang plezier van zal hebben.

Score:

84/100

Label:

Century Media, 2018

Tracklisting:

 1. Obsolete Beings
 2. The End of Dormancy
 3. Orb Confusion
 4. Iconspiracy
 5. Spherical Perspective
 6. Event Horizon
 7. Always Moving
 8. Sonic Mycelium

Line-up:

 • Dennis “Snake” Belanger – Zang
 • Daniel “Chewy” Mongrain – Gitaar
 • Dominic “Rocky” Laroche – Bas
 • Michel “Away” Langevin – Drums

Links: