Voidsphere – To Sense | To Perceive

Voidsphere hebben we nog niet gereviewd. De band maakt deel uit van het Prava Kollektiv, samen met Pharmakeia, Arkhtinn, Mahr en Hwwauoch en bracht in november zijn vierde album in vier jaar tijd uit. Na To Call | To Speak, To Await | To Expect en To Exist | To Breathe is er nu To Sense | To Perceive. De band gaat anoniem door het leven en maakt atmosferische black metal. Amor Fati Productions bracht deze plaat in verschillende versies uit.


Twee lange nummers, elk over de twintig minuten, ideaal voor een vinyl qua indeling. Niet nog eens ga ik vertellen hoe 2020 het topjaar is bij atmosferische black metal, niet nog eens. Niet nog eens moet ik jullie vertellen hoe hypnotiserend en meeslepend de muziek van de leveranciers in dit genre kan zijn. Wat ik wel moet vertellen is in welke obscure heksenketel van voortdurende duistere driften je hier terecht komt. Geen muur van geluid, wel een black metal EMDR-sessie waarbij je jezelf inslikt en implodeert tot zwarte materie. To Sense | To Perceive is bij machte je te herleiden tot een waarnemend voorwerp, met een blik op oneindig en geen enkele vorm van analyse. Twee keer twintig minuten lang hoogspanning, een stroom aan black metal ijzigheid, een multitude aan screams van verschillende stembanden, een pulserende drumsectie. De leegte voelt, de leegte neemt waar. De leegte is een een onaflatende golf aan desolate transmissies uit de afgrond van het heelal, alwaar Limbonic Art, Darkspace en Trist samenkomen en een vierde dimensie creëren. Ik kan blijven doorgaan en dergelijke vergelijkingen of lyrische standjes opzetten, maar ik ga jullie vooral aanmoedigen deze blackmetalruimtereis aan te gaan doorheen al zijn zwarttinten.

Het is dat de jaarlijst al zo definitief opgemaakt was en ik de redacteur die zich hiermee bezighoudt niet extra wou overbelasten, anders had Voidsphere zeker zijn plaats verdiend in deze lijst. Het zal voor album nummer vijf zijn, dat nu al op dat andere lijstje staat: het verlanglijstje. Nogmaals hulde² aan het Prava Kollektiv.

Score:

85/100

Label:

Amor Fati Productions , 2020

Tracklisting:

1. The void senses
2. The void perceives

Line-up:

  • Anoniem

Links: