Vogelfrey – Nachtwache

Het Duitse Vogelfrey levert met Nachtwache zijn vijfde studioalbum en bedient zich ook hierop weer van een mix van metal en folk. Volgens de bijgeleverde biografie wordt het een wilde rit door het diepst van de nacht. Dat komt goed uit, want twee dagen na het verschijnen van dit album gaat de wintertijd in.

Het album trapt af met een snel en melodieus nummer hetgeen mij aan Hammerfall doet denken. Het is een leuke binnenkomer waarmee de aandacht wordt gegrepen. In de daaropvolgende nummers is het tempo wat lager maar door veel breaks, het gebruik van viool, cello en allerlei middeleeuwse instrumenten wordt het niet saai. Het feit dat alle teksten in het Duits zijn is iets waar je als luisteraar van moet houden. Mij gaat het na verloop van tijd tegenstaan, al hoor ik nog altijd liever een band die in zijn moedertaal zingt dan dat de Engelse taal middels een tenenkrommend accent en simplistisch gekweel wordt verkracht.

In de vorm van Walhalla staat er een welhaast obligate ballade op, welke aan alle clichés voldoet: mooie melodieën, goede opbouw en een episch einde. In het daarop volgende Midwinter gaat het tempo nog even omhoog en deze hoogtepuntjes zijn goed tegen het einde van Nachtwache geplaatst. Met het afsluitende Auf St. Pauli heeft Vogelfrey er ongetwijfeld een mooie live-knaller bij. Dit nummer is al na één keer luisteren mee te zingen, dus dit zal live zijn uitwerking niet gaan missen.

Zoals zo vaak bij bands in dit genre is er veel aandacht besteed aan het geluid en artwork. Om met het eerste te beginnen: Nachtwache klinkt als een klok. Alle instrumenten zijn goed te horen en de stem ligt fijn in de mix. Het door het label toegestuurde album is voorzien van mooi artwork, prima passend bij de sfeer van het album. Er zit een mooi boekje bij met teksten en een sinistere bandfoto van elk bandlid.

Vogelfrey speelt de komende tijd vooral in Duitsland en, zonder lullig over te willen komen, daar ligt waarschijnlijk ook de grootste afzetmarkt voor deze band. Nederlandse fans van het genre kunnen hier gerust eens een luisterbeurt aan wagen. Vogelfrey mag zich inmiddels een hoogvlieger noemen in het folkmetalgenre en bewijst dat met Nachtwache.

Score:

82/100

Label:

Metalville Records, 2019

Tracklisting:

 1. Ära Des Stahls
 2. Schüttel Dein Haupt
 3. Magst Du Mittelalter?
 4. Metamnesie
 5. Sündenbock
 6. Alptraum
 7. Walhalla
 8. Midwinter
 9. Spieglein, Spieglein
 10. Auf St. Pauli

Line-up:

 • Jannick Schmidt – Vocalen, gitaar, dull whistle, Ierse Boezouki
 • Dennis Walkusch – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Christopher Plünnecke – Basgitaar, achtergrondvocalen
 • Dominik Schmidt – Drums
 • Alexander Suck – Viool
 • Johanna Heesch – Cello

Links: