Vltimas – Something Wicked Marches In

Gitarist Rune Eriksen, beter bekend als Blasphemer van Mayhem en Aura Noir, had wat riffjes en ideetjes. Die legde hij voor aan Cryptopsy-drummer Flo Mounier. Samen zagen ze wel wat in het verder uitbouwen van de ideeën tot een echte band. Maar dan moest er wel een zanger van formaat aan hun werk worden verbonden. Enter David Vincent, ex-Morbid Angel. Het resultaat: de band Vltimas. De plaat: Something Wicked Marches In.

En of er even something wicked komt binnen marchen. Beter gezegd: something wicked stormt binnen zonder kloppen, geeft de hond een schop, beukt je op je smoel, plundert de biervoorraad, splijt de tv doormidden omdat er een of ander kutprogramma op staat en bevredigt daarna eindelijk weer eens je vrouw. Wát een plaat is dit zeg. Het predicaat ‘supergroep’ wordt volledig waargemaakt. Dit is niets anders dan puur goud. Het is volkomen terecht dat er een nummer met de titel Total Destroy op deze werkje staat, want dat is waar Vltimas voor staat.

Something Wicked Marches In heeft heerlijke deathmetal als basis, waarin de kwaliteiten van de drie bandleden volledig tot hun recht komen: heerlijk drumwerk, smakelijk gitaarspel en natuurlijk de lage bromgrunt van Evil D, de stem van Satan zelve, die eindelijk weer eens is vastgelegd voor het nageslacht. Het is bijna niet voor te stellen, maar het is alweer acht jaar geleden dat Vincent vocaal op een plaat te horen was, destijds op het finaal de grond in geboorde Illud Divinum Insanus van Morbid Angel.

Daarmee hebben we gelijk logisch vergelijkingsmateriaal te pakken. Natuurlijk leggen we het werk van Vltimas naast dat van de legendarische deathmetalband die zo in het slop is geraakt met afgezegde Europese optredens, matige concerten in eigen land en een redelijk smaakloos laatste album. Something Wicked Marches In is het album dat Morbid Angel had moeten maken na Heretic, al zijn er dankzij de invloeden van Blasphemer volop uitstapjes naar black metal. Het komt dit album alleen maar ten goede: over de hele linie klinkt het lekker opgefokt, maar wordt er op tijd gas teruggenomen. Naast de werkelijk kraakheldere productie straalt er bovendien een opmerkelijk enthousiasme van dit album af. Hier is hoorbaar een band aan de gang, niet drie individuen. Gewoon drie ervaren muzikanten die het beste in elkaar en zichzelf naar boven halen en een absolute topplaat afleveren. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Last Ones Alive Win Nothing: daar gooit Blasphemer er een gitaarloop uit die de rillingen over de rug doet lopen en vult Vincent aan met vocalen waar beren massaal van uit de winterslaap schieten.

In 2015 stapte David Vincent uit Morbid Angel en bleef bandleider Trey Azagthoth achter. Vier jaar later kunnen we concluderen dat Vincent met 2-0 voorstaat. Niet alleen door met I Am Morbid klassiek Morbid Angel-materiaal te spelen waar Morbid Angel vrijwel alleen nummers speelt die met Steve Tucker op zang zijn opgenomen, maar ook omdat Vincent dankzij Vltimas aantoont anno 2019 nog volkomen relevant te zijn en een absolute topplaat uitbrengt. Deathmetalliefhebbers die dit laten liggen, zijn gek. Blackmetalliefhebbers ook.

Score:

90/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. Something Wicked Marches In
 2. Praevalidus
 3. Total Destroy!
 4. Monolith
 5. Truth and Consequence
 6. Last Ones Alive Win Nothing
 7. Everlasting
 8. Diabolus Est Sanguis
 9. Marching On

Line-up:

 • David Vincent – Zang, bas
 • Rune ‘Blasphemer’ Eriksen – Gitaar
 • Flo Mounier – Drums

Links: