Vlad In Tears – Porpora

Het lijkt soms alweer een eeuw geleden, maar het is toch echt nog maar een half jaar geleden dat de maatregelen omtrent Corona werden opgeheven. Kroegen en concertzalen gingen weer open, festivals konden weer doorgaan, geen anderhalve meter afstand meer houden en  de bekdekkers konden bij het grof vuil. Langzamerhand kropen bands weer uit hun schulp en menigeen bleek de gedwongen lockdown gebruikt te hebben om nieuw materiaal te schrijven. Niet zelden resulteerde dit in duister en donker werk.

Dat geldt ook voor de Italianen, die tegenwoordig in Duitsland wonen, van Vlad In Tears. Zanger Kris was al niet de vrolijkerd van de familie maar door opgelegde eenzaamheid kwamen gevoelens van zelfdestructie, eenzaamheid en suïcide naar boven. Dat moest er uit in de vorm van Porpora. Het levert een, op meerdere fronten, donker album op. Allereerst is daar het algehele geluid. De met elektro doordrenkte muziek straalt weinig uit waar je blij van wordt en geeft zelfs een wat naargeestige sfeer. Het stemgeluid van Kris is vrij laag en je hoort constant de ingehouden woede en zijn stem klinkt vrij desolaat.

Tekstueel is het ook kommer en kwel wat de klok slaat. In meestal traag uitgevoerde nummers wordt de malaise over je uitgestort. Echt spannend wordt het nooit. Sterker nog, op driekwart van de plaat is het weinig meer dan een herhaling van zetten: een elektronisch drummetje, wat gitaren er overheen, een slepende zanglijn en hoppa: we zijn allemaal weer drie minuten dichter bij onze onvermijdelijke dood.

Slecht is het niet en liefhebbers van gothic rock kunnen zich weer laven aan de ellende waar ze zelf in zwelgen en die hier in muzikale vorm nog eens over hen wordt uitgestort. Met de naderende herfst, het korter worden van de dagen en het feit dat we in dit land van de ene in de andere crisis lopen is dit wel een goede soundtrack voor deze periode.

Score:

70/100

Label:

Metalville Records, 2022

Tracklisting:

 1. Wasted Lives
 2. Down
 3. Sorry
 4. Blood
 5. Be Safe Now
 6. Closer
 7. Hope
 8. One Last Chance
 9. No Candles For The Ride
 10. Let Me Be The One
 11. Right Now
 12. Running Up That Hill

Line-up:

 • Kris Vlad – Zang
 • Lex Vlad – Gitaar
 • D. Vlad – Basgitaar
 • Alex Vlad – Drums

Links: