Visions of Atlantis – The Deep and The Dark Live @ Symphonic Metal Nights

The Deep and The Dark, de zesde langspeler van het Oostenrijks gezelschap Visions of Atlantis, was vorig jaar een goed verteerbaar plaatje. Geen enorme hoogvlieger, maar toch vallen deze symfonieën ongetwijfeld in de smaak bij fans van female fronted bands als Nightwish. Ook een zekere fantasiewereld komt kijken bij deze band, maar het geheel leunt wel een pak sterker aan bij power metal.

Eén van de releaseshows krijgen we te horen, met name de show tijdens de vierde editie van Symphonic Metal Nights in Wenen. Daar stonden deze heren en dame in het voorprogramma van Serenity en dus voor het thuispubliek. Dat draagt zeker bij aan een goede sfeer op deze plaat, al blijft het wat jammer dat je geen beelden meekrijgt. De geluidskwaliteit is echter erg kwalitatief en op vlak van de setlist ligt de nadruk vooral op de laatste plaat.

Op vlak van verrassingen binnen de setlist blijft het vrij beperkt, maar we krijgen wel een andere vernieuwing mee. Na enkele nummers doet de nieuwe zanger Michele Guaitoli zijn intrede. De man die sinds vorig jaar ook de mannelijke vocalen bij het Italiaanse Temperance voor zijn rekening neemt en dus wel wat troeven bezit. Dat is dan ook meteen hoorbaar, deze man bezit duidelijk over een meer dan prima stemgeluid en past zonder twijfel binnen deze band.

Live-albums zijn altijd een beetje frustrerend, want je zou echt willen weten hoe het er allemaal uit zag. Toch geniet ik mogelijk meer van deze liveplaat dan van het vrij steriele plaatje van vorig jaar. De melodieën en catchy synthgolven komen mooi uit de verf, het publiek ondersteunt de band en het is duidelijk dat hier een prima liveband staat. Heb je de vorige langspeler nog niet, dan haal je beter deze liveplaat in huis om echt te ontdekken wat Visions of Atlantis te bieden heeft.

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklist:

 1. Intro
 2. The Deep & The Dark
 3. New Dawn
 4. Book of Nature
 5. Ritual Night
 6. Siegfried’s Farewell
 7. Lost
 8. The Silent Mutiny
 9. The Last Home
 10. Words of War
 11. The Grand Illusion
 12. Passing Dead End
 13. Return To Lemuria

Line-up:

 • Thomas Caser – Drums
 • Herbert Glos – Bas
 • Christian Douscha – Gitaar
 • Siegfried Samer – Zang
 • Michele Guaitoli – Zang
 • Clémentine Delauney – Zang

Links: