Visceral – The Tree Of Venomous Fruit

Visceral is het geesteskind van Bruno K. The Tree Of Venomous Fruit is het resultaat van jarenlang verzamelen van riffs en ideeën. Deze zijn uiteindelijk toch samengekomen tot een hele hoop nummers. Dertien om precies te zijn. Gelukkig alle kort en krachtig en amper de drie minuten overschrijdend. Visceral speelt death metal met een donkere rand. Die donkere rand wordt wat extra donker gemaakt als je weet dat niemand minder dan Guilherme Henriques (Gaerea) en Menthor Serpens (Enthroned) respectievelijk verantwoordelijk zijn voor de vocalen en de drumpartijen. Eens luisteren wat voor fruit er aan de boom hangt…

Natuurlijk krijgen we eerst een wat vage intro te verwerken alvorens de hel helemaal losbarst. Er wordt al vanaf de eerste seconde lustig rond getimmerd, rond geknuppeld en doorgehakt. Volgens mijn bescheiden mening blijft van die hele boom op het einde van de plaat zelfs geen splintertje meer over. Evenmin zal er dan nog kunnen geproefd worden van het fruit, weliswaar giftig, dat aan de takken zou gehangen hebben. We kennen de heer Menthor Serpens als een uitmuntend drummer. Ook op deze plaat weet hij goed waar meppen en hakken. De heer Henriques zijn stemgeluid kennen we eveneens. De rottigheid en zurigheid drupt er ook nu weer van af en het mag geschreven worden dat deze keelklanken perfect passen bij de groezelige muziek van de heer Bruno K. Laten we ook niet vergeten dat er lustig rond geknotterd wordt op de vier (?) bassnaren. Alzo krijg je een ultrabrutaal geheel van nummers dat aan een razende vaart voorbij komt denderen. Er wordt maar weinig rustpauze genomen. Als dit dan al gedaan wordt, zijn het wat wisselende basdrumdynamieken die hiervoor zorgen. Luister hiervoor naar een nummer als Breathe The Ashes.

Strak geproduceerd en dito ingespeeld eerder oude school deathmetalplaatje als je het mij vraagt. Denk dan aan de Amerikaanse en Scandinavische grootheden in dit genre. Niet helemaal mijn ding, maar door de toevoeging van de insteek van de bovenvermelde blackmetaltrawanten wat mij betreft toch behoorlijk wegslikbaar. Visceral heeft met The Tree Of Venomous Fruit alzo direct een stempel gedrukt. En de boom? Die is helemaal kapot. En het fruit? Tja, weg! Gelukkig maar, want het was zo giftig als mijn overjaarse buurvrouw.

Score:

75/100

Label:

Raging Planet Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Bottomless Vast Abrupt
 2. Toxin
 3. Worm Abysm
 4. Fever Fruit
 5. Plaguecraft
 6. And Bereft
 7. Horror Flower
 8. Breathe The Ashes
 9. Anxious Chaos
 10. The Sight Of Nothing
 11. Upborne With Indefatigable Wings
 12. Thought Trench
 13. Khrusopoeiia

Line-up:

 • Bruno K – Gitaar
 • Menthor Serpens – Drum
 • Alexandre Ribeiro – Bas
 • Guilherme Henriques – Zang

Links: