Virus IV – Dark Sun

Virus IV – Dark Sun
Thundering Records, 2008

Mijn landgenote Magali Luyten komt van over de taalgrens en heeft een eigen band Virus IV. Jullie kennen haar misschien ook van Beautiful Sin en haar inbreng bij Ayreon. Nu doet ze het dus opnieuw. Virus IV komt uit in het genre van de US power metal, maar dan met een progressieve en technische inslag. Samuel Arkan is zowat het brein van de band en zorgt voor de eigenzinnige invallen. Deze man kwam in het verleden al af met licht-geniale ideeën, dus de verwachting was behoorlijk hoog gespannen. In België wordt de naam Virus IV al her en der met enthousiasme gedropt, maar ik kende het nog niet. Tijd voor de kennismaking dus.

Bij de aanvang van deze cd krijg je een hilarische intro te horen van een fiere wetenschapster die al jaren met een virus-project bezig is en plots… het ontsnapt! Eerlijk, ik dacht dat het hier over een Oost-Europeaan ging, want het Engels is zo slecht dat zelfs Eurosong dit zou ondertitelen. Hilarisch! Doch, het lachen verging mij snel als ik er achter kwam dat dit niet grappig bedoeld was. De verbastering van het Engels is verschrikkelijk! En dat is niet het enige. De productie is om bij te automutuleren. Schelle hoge klanken, haken en ogen, dofheid alom… een tragedie.

De songs zijn op zich niet slecht, maar de bedorven sound maakt het een ongezellige luisterbeurt. Daarbij komt nog eens dat door de composities heen de vele clichés het geheel nog meliger en plomper maken. Typische heavy en power metal-toestanden à la Metalium, At Vance en Vhaldemar met een klodder over the top Edguy of Avantasia. En begrijp me niet verkeerd, ik kan wel genieten van een hap Vhaldemar, Avantasia, en zeker Masterplan… maar dit…

De trage songs bijvoorbeeld, zijn hartverscheurend, maar niet in de goede zin van het woord. Up-tempo kan het mij soms wel charmeren, maar de breaks en thrashy riffs zijn zo slecht geproduced dat de “oei”- en “ai”-gedachten spontaan uit mijn mond rollen. De cover Such a Shame is dan ook ironisch genoeg op zijn plaats op dit plaatje.

Je hoort wel dat de muzikanten van Virus IV het in zich hebben, dat er potentie is (sommige melodieën zijn echt knap). Het feit dat ze een zangeres hebben met een krachtige stem is ook fijn. Maar eerlijk is eerlijk, ik vind dit een ronduit overbodige release. Zonder deftige productie en zonder een kritisch oor hou je dergelijke muziek beter binnenshuis. Volgende keer (graag veel) beter!

Tracklist:

  7
 1. Intro

 2. Frightening Lanes

 3. Behind Me

 4. Dark Sun

 5. New Karma

 6. Signs

 7. Such a Shame (Talk Talk Cover)

 8. Silent Arrows

 9. The Last Time

 10. Soulrace

Line-up:

 • Magali Luyten – vocals

 • Samuel Arkan – guitars

 • Renaut Van Oeyen – bass

 • François Brisk – drums

Links: