Virulent – Azoth

[b]Virulent (http://go.to/virulent) – Azoth (eigen beheer)[/b]

Het Utrechtse Virulent is al sinds enige jaren een vaste waarde binnen de Nederlandse (death)metalscene. Opgericht in 1998 wist de band reeds snel indruk te maken op het Skullcrusher label waarna de band in 2000 de befaamde Harrow Studio’s betrok voor het opnemen van de debuut MCD “Under The Hex Of Amdusias”. Deze 5 op Morbid Angel leest geschoeide tracks tellende CD werd zowel in binnen- als buitenland lovend ontvangen en leverde de band de nodige optredens op.

Maar toch bleef de gehoopte doorbraak uit. Het werd wat stiller rond het Utrechtse vijftal en lichtelijk teleurgesteld zegde de band de samenwerking met Skullcrusher op. Maar Virulent wil verder en zodoende werd in februari van dit jaar Studio Moskou in hun eigen woonplaats bezocht en werden 3 nieuwe nummers opgenomen welke nu dus zijn uitgebracht als demo/MCD(-r, althans als mijn promo een graadmeter voor de echte release is) “Azoth”.

Wat meteen tijdens de eerste luisterbeurt al opvalt is dat de band wederom enorm gegroeid is op het muzikale vlak. Waar op het debuut de band nog bijna van plagiaat beschuldigd kon worden, toont “Azoth” toch een veel duidelijkere eigen identiteit van de band. Als ik toch wederom een link moet leggen dan is het eerste wat me (met name tijdens het openingsnummer “Crowning The 4th Age”) naast uiteraard nog Morbid Angel (vooral de solo’s lijken rechstreeks door de heren Azagtoth en Rutan ingespeeld te zijn) te binnen schiet het helaas onlangs ter ziele gegane Centurian.

Drummer Maarten mept de zaak retestrak aan elkaar, het gitaarwerk is wederom van een uitmuntend niveau en de wat krijserige gorgelende (en tevens hier en daar nog zelfs verstaanbare) vocalen van zanger Jorre maken het geheel weer helemaal af. Van dat laatste kan ik me indenken dat het voor de geeikte deathmetalfan nog weleens vreemd wil overkomen en hij/zij liever een putgrunt van het type Chris Barnes had gehoord maar het doet totaal geen afbreuk aan het geheel.

Uit eigen ervaring weet ik dat Virulent live ook behoorlijk haar mannetje staat dus ik kan niets anders aanraden dan deze CD te bestellen (en tevens voorganger “Under The Hex Of Amdusias” indien u die nog niet in uw bezit had) en de band ook zeker live eens te gaan bekijken.

[b]Tracklist:[/b]
1. Crowning The 4th Age
2. Dreams Of Disharmony
3. Zyem Carasophia

“Azoth” is te bestellen bij gitarist Bert. Men sture 5 Euro naar: Virulent, Amsterdamsestraatweg 186, 3551 CM Utrecht en u wordt de bezitter van 13 minuten hoogwaardige deathmetal van Nederlandse bodem.