Vio-lence – They just keep Killing 7″ EP

Vio-lence – They just keep Killing 7” EP
Boneless – Skullcrusher Records, 2004

Reunions van (jaren ’80 thrash) metal bands zijn tegenwoordig aan de spreekwoordelijke orde van de dag, zo lijkt het. We werden recentelijk nog prettig verrast door Assassin bijvoorbeeld (reunion show op Wacken 2003, en een nieuw album in de planning), en Vio-lence is sinds augustus 2001 ook weer helemaal terug in actie. Oorspronkelijk was het plan om slechts enkele tribute shows voor Testament’s Chuck Billy mee te spelen, maar de reunie kwam voor de bandleden zelf beter uit de verf dan verwacht. Een nieuwe cd staat gepland, en de band treedt ook weer regelmatig op. Deze reunions zijn een letterlijk teken van het feit dat thrash weer helemaal terug is!

De witte EP die ZwareMetalen toegestuurd kreeg van Vio-lence.com bevat 3 nummers, afkomstig van demo’s uit 1986 en 1993. “Kill on Command” staat ook op hun eerste LP “Eternal Nightmare”, maar de nummers “Paraplegic” en “Breed like Rats” (wat met een bas-intro begint en verder nogal hardcore aandoet) zijn enkel op deze EP en op de genoemde demo’s te horen. “They just keep killing” is gelimiteerd tot 1000 exemplaren, en is beschikbaar in 5 kleuren. Deze EP is te bestellen via de officiele website van de band, en de opbrengsten ervan zullen in het productieproces van het nieuwe album gestoken worden.

Vio-lence band

Voor mensen die niet bekend zijn met Vio-lence kan ik de band beschrijven als zeer degelijke jaren ’80 thrash metal (Thrash zoals die moet klinken dus!). Het riffwerk doet mij vooral aan Testament denken, bij de vocalen komt meteen Nuclear Assault’s John Connelly in beeld. Om de band te leren kennen is deze EP met demo’s erop niet de beste methode, maar is het een betere optie om vooral “Eternal Nightmare” te proberen te bemachtigen. Mensen die jaren ’80 thrash goed kunnen waarderen, kunnen die LP blind meenemen.

Robb Flynn (Machinehead) maakte deel uit van Vio-lence totdat de band in 1993 uit elkaar ging, en is ook niet aanwezig in de reunion line-up: hij wordt vervangen door Troy Fua, die ironisch genoeg in een vroeg stadium van de band vervangen werd door diezelfde Robb Flynn.

Tracklist:

SIDE A:

  1. Paraplegic*
  2. Breed like Rats**

SIDE B:

  1. Kill on Command*

* Afkomstig van demo uit 1986, met reunion line-up
** Afkomstig van demo uit 1993, met Ray Vegas en Phil Demmel op guitars, en Mark Hernandez op drums

Reunion line-up:

  • Phil Demmel – Guitar (is officieel uit de band, maar speelt wel mee op het komende album)
  • Sean Killian – Vocals
  • Deen Dell – Bass
  • Troy Fua – Guitar
  • Perry Strickland – Drums

Link: