Vintersorg – Till Fjälls, del II

De man had geen zin om te wachten op een twintigjarige verjaardag van Till Fjälls, dus komt er negentien jaar na datum een vervolg op het debuut van Vintersorg. Dit tweede deel is erg lijvig geworden, maar dat komt vooral door het toevoegen van vier oude nummers. Desalniettemin krijgen we hier een uur en een kwartier aan folkloristische black metal gepresenteerd dat ons deels de tijd inneemt.

Uiteraard is er een enorme kloof tussen het debuut en dit Till Fjälls, al is het maar op vlak van de sound en opbouw van de nummers. Hier en daar zijn er wat raakpunten, of eerder pogingen om wat songstructuren aan te reiken die grenzen aan het debuut, zoals dat met de pianopartijen op Fjällets Mäktiga Mur gebeurt of met de zangstukjes van Cia op Vårflod. Maar eigenlijk maakt het niet veel uit, op zich is Vintersorg in essentie nooit echt anders geworden, dus komt deze Zweedse folkblack weer lekker binnen en zijn die vier laatste tracks fijn om eens beluisterd te hebben. Elk van deze tracks heeft een lekkere gelaagdheid, de akoestiek klinkt lekker winters en de vocals zijn weer typisch. Misschien dat het daar nog altijd wat blijft knellen bij dit project, want hoewel deze songs heel wat epische kracht kennen en van een prima kwaliteit zijn, heb je het na een half uur wel allemaal gehoord.

Till Fjälls is oerdegelijk voor al wie de voorgaande platen wist te smaken, met een verdraaid epische diepgang, heel wat kracht en mooie akoestische momenten. De overschakeling op epische, cleane vocalen is echter zo voor de hand liggend dat elke song wat voorspelbaar wordt. Toch zullen genoeg harten weer wild slaan voor deze Scandinavische folkloretopper.

Score:

80/100

Label: 

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

Disc 1

 1. Jökelväktaren
 2. En Väldig Isvidds Karga Dräkt
 3. Lavin
 4. Fjällets Mäktiga Mur
 5. Obygdens Pionjär
 6. Vinterstorm
 7. Tusenårige Stråk
 8. Allt Mellan Himmel Och Jord
 9. Vårflod

Disc 2 – Tillbaka Till Källorna

 1. Tillbaka Till Källorna
 2. Köldens Borg
 3. Portalen
 4. Svart Måne

Line-up:

 • Vintersorg – Zang, synth, programmeren
 • Mattias Marklund – gitaar
 • Simon Lundström – Bas

Links: