Vinterriket – Und die nacht kam schweren schrittes

Vinterriket – Und die nacht kam schweren schrittes
Displeased Records, 2007

Vinterriket is het geesteskindje van CZ. Zijn dark ambient project begon eind 1996 en sindsdien zijn er meerdere cd’s, ep’s en demo’s uitgebracht. Met Vinterriket probeert CZ zijn liefde voor de donkere kant van de natuur om te zetten in muziek. Op de oudere platen werd er nog geëxperimenteerd met wat blackmetal-invloeden, maar op latere releases is hier geen sprake meer van. CZ beweert ook dat de muziek enkel en alleen voor zichzelf gemaakt heeft. Of anderen het wel of niet kunnen waarderen interesseert hem niet, aldus CZ zelf. Stoere praat, maar waarom hij er dan voor kiest om de muziek op cd uit te brengen is voor mij een raadsel. Want als je echt zo gedacht zou hebben hoef je het toch überhaupt niet uit te brengen?

Hoe het ook zij, via Displeased worden nu twee re-releases van Vinterriket de wereld in geholpen. Lichtschleier en Und die nacht kam schweren schrittes, waar het in dit geval om gaat. Het album is compleet geremastered, er is een bonustrack toegevoegd en ook is de hoes onder handen genomen. Is er verder dan nog echt iets vernieuwends aan de re-releases? Hier kan ik kort in zijn. Neen. De cd’s zijn volgens mij alleen maar opnieuw uitgebracht om ook beschikbaar te zijn voor de liefhebbers die al eerder misgrepen in de cdrekken van de platenboer.

Muzikaal gezien is Und die nacht kam schweren schrittes het nihilistische broertje van Lichtschleier. Nu is nihilisme niet iets dat me per definitie afschrikt, maar in dit geval wel. Want niet alleen is de muziek kaal, eentonig en buitengewoon makkelijk, maar vooral op het gebied van de sfeer schiet de muziek behoorlijk tekort. Dit wordt versterkt door de enorme mate van langdradigheid. En laat sfeer nou net het hoofdonderwerp zijn in een muziekgenre als Dark Ambient. Een vergelijkbare plaat zoals Daudi Baldr’s van Burzum is bijvoorbeeld muzikaal gezien vergelijkbaar met dit werk. Het verschil is echter dat, ondanks de vreselijke simpelheid, Daudi Baldr’s wel sfeer meebrengt. Iets wat er voor zorgt dat de plaat nog wel eens de moeite van een luisterbeurt waard is. In het geval van Vinterriket‘s album betwijfel ik of hij nog wel de weg naar de cd-speler zal vinden.

Kortom, Und die nacht kam schweren schrittes brengt een overdosis nihilisme en een gebrek aan sfeer die maarliefst 71 minuten doorgaat. Als ik dan toch in de bui ben voor vergelijkbare muziek dan slinger ik veel liever Fjelltronen van Wongraven aan, of desnoods de andere re-release Lichtschleier, die gelukkig beter uit de verf komt dan deze.

Vinterriket - Und die nacht kam schweren schrittes
Tracklist:

  1. Boten der Rückkehr
  2. Visionen nächtlicher Fluten
  3. Im Sog der Feuer des Schicksals
  4. Kosmische Schattenspiele
  5. Raben Über dem Grab der Vollen
  6. Die Ruinen des Jenseits
  7. Zurück Blieb nur die ewige Schrittes
  8. …und Donner durchflutete die Täler (bonus track)

Line up:

  • CZ – alles

Links:

Vinterriket – Und die Nacht kam Schweren Schrittes

Vinterriket – Und die Nacht kam Schweren Schrittes

[img]http://www.zwaremetalen.com/image/vinterlogo.jpg[/img]

Vinterriket is een éénmans formatie uit duitsland, die in de “underground” al enige tijd bekendheid geniet. Na een paar releases op tape, 7 inch en split cd’s, is dit de eerste volledige release op cd. Vinterriket is begonnen als darkambient project en bestaat sinds 2000. De muziek van Vinterriket kreeg gaandeweg steeds meer blackmetal invloeden, dus gitaren/drums/gekrijs. Van de blackmetal is op deze release echter niets te horen, de cd bevat 7 nummers met alleen maar dark ambient.

De darkambient van Vinterriket is te vergelijken met die van bijvoorbeeld (oude) Mortiis en (nieuwe) Burzum, maar dan toch wel een stuk melodieuzer. Veel afwisseling binnenin de nummers zorgt er voor dat de nummers niet langdradig en saai worden, iets van bij Mortiis en Burzum nog wel eens het geval wil zijn.

De tracklist is als volgt:
1. Boten der Rückkehr
2. Visioner Nächtlicher Fluten
3. Im Sog der Feuer des Schicksals
4. Kosmische Schattenspiele
5. Raben über dem Grab der Vollendung
6. Die Ruinen des Jenseits
7. zurück blieb die ewige Schwärge

Alle nummers stralen een zeer duistere sfeer uit, die ook in de vormgeving van de hoes zeer naar voren komt. Vinterriket doet je denken aan koude vlakten, diepe wouden en duistere grotten en daar is de hoes dan ook naar. Tja wat valt er verder over deze release te zeggen? De muziek is spannend ( de soundtrack tot een duister sprookje misschien?) en goed gespeelt. Nu Mortiis totaal andere muziek is gaan maken en ik me afvraag wanneer we weer eens wat van Varg gaan horen, is het mooi dat er toch nog mensen zijn die de zelfde soort muziek weten te creëren en hetzelfde gevoel bij mij weten op te roepen als bij de twee voorgenoemde bands. Behoren “Daudi Baldrs” en “Hlidskjalf” en de muziek van Mortiis als tot je collectie, dan is dit een perfecte aanvulling, er bestaat toch al zo weinig dark ambient…