Villaintropist – Black Blood

Er is mij weinig bekend over Villaintropist. Behalve dat de oprichter, Jesper Nibbelink, eerder de bas bespeelde bij Degenerate en dat de band Leiden aanhaalt als thuisbasis is de informatie omtrent de band  op zijn minst nogal karig te noemen. Maar eens kijken wat de EP Black Blood ons muzikaal te bieden heeft dan.

Opener Eyes of God begint met wat drumslagen waar al snel een basloopje aan wordt toegevoegd die doet denken aan een modern Iron Maiden nummer. Na een krappe minuut hoor je het lekker oubollige één, twee, drie, vier en begint het nummer pas echt. Heerlijk riffende gitaren ondersteund door het bekende beukwerk van bas en drums. Voor als je het nog niet wist dit is thrash, en Villaintropist gebruikt het muzikale handboek voor dit genre. Niks verrassends of vernieuwends, maar gewoon zoals het hoort; opzwepend en beukend.

De zes nummers op deze EP hebben elk een speelduur van zo’n zes minuten, met uitzondering van Mox Ante Mortem dat met zijn 1 minuut 14 functioneert als opener van slotstuk en tevens titelnummer Black Blood. Voor thrash begrippen is dat best lang te noemen. De strakke productie zorgt er bovendien verder voor dat de nummers weinig ruimte hebben te ademen, iets wat het luisterplezier weinig goed doet helaas.

Wat voor mij ook niet bijdraagt aan een prettige luisterervaring is de zang. Die zang is meer sprekend dan zingend en bovendien is er het een en ander aan te merken op de uitspraak van de Engelse woorden die gebruikt worden. Soms zit ik me echt af te vragen wat er nou eigenlijk gezongen word. Al met al is deze EP voor mij geen geweldige eerste kennismaking met Villaintropist. Muzikaal prima, maar vocaal erg ondermaats. Bekijk even de video hier boven en trek je eigen conclusie zou ik zeggen.

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Eyes of God
  2. The Vehementine
  3. Alternate Reality
  4. Dark is the Land
  5. Mox Ante Mortem
  6. Black Blood

Line-up:

  • Jesper Nibbelink – Zang, Bas
  • Michiel Martijn Witte – Gitaar
  • Bas Leurs – Gitaar

Link: