Vilemass – Gore Weed Distortion

Wat Vilemass bedoelt met Gore Weed Distortion is lastig te achterhalen. Het zou een Italiaanse, overdreven grondige manier van onkruid wieden kunnen zijn. Brutaal is het debuut van dit trio alleszins wel. Zoek echter niet naar de typisch Italiaanse deathmetalkenmerken, want de drie tot nu onbeschreven metalbladen scherpen hun zeis met een heel andere invloed. Een Amerikaanse.

Malende tremolostriemen die zomaar van Deicide hadden kunnen zijn zaait Vilemass gewiekst tussen barbaars ingekeepte Dying Fetus-afrossingen, inclusief psychopathische loopjes die als bijtende pesticiden het sap uit de dieper gewortelde brutaliteitsdistels verderven. Aan die eerstgenoemde band ontlenen de Italianen ook een vuile bloedgorgel, die lichtjes devieert naar een vliezige schreeuw waarvan het onkruid op eigen initiatief terug in de grond kruipt.

Knappe songstructuren houden de intense dynamiek voortdurend spannend. Vilemass hoeft geeneens extreme toeren uit het instrumentarium te schudden om die variatie erin te rammen. Zo drijven sadistische midtempodrums de ruwe snaarstropingen voort, terwijl de verticuterende verwelkingsakkoorden op hobbelende dubbele rupsbanden rijden. Hakkende snareslagen geven dan weer zonder te blasten een extra venijn aan de beestachtig wiedende riffzeisen. Telkens met een hakige basgitaar, waarvan de snaren uit gevlochten prikkeldraad vervaardigd lijken te zijn.

Daarmee heeft Gore Weed Distortion inderdaad ons deathmetalgazon genadeloos gewied. Al moeten we daar eerlijkheidshalve bij zeggen de producten van Dying Fetus of Deicide dat net iets straffer voor elkaar krijgen. Niettemin rukt Vilemass hier wel het cliché dat er in Italië alleen maar hypermoderne supersonische deathmetal uit de akkers blast met wortel en al de grond uit.

Score:

80/100

Label:

Cult Of Parthenope, 2021

Tracklisting:

 1. Brain Filth Waves
 2. Beast Of No Land
 3. Carnage By Slut
 4. Perverse Affliction
 5. Blaze To Sanify
 6. Gore Weed Distortion
 7. Made Of Lies
 8. Murderous Insanity
 9. Fire On Apocalypse
 10. Fire On The End

Line-up:

 • Leo Pizzi – Drums
 • Pietro Dell’Ollio – Gitaar
 • Antonio Cosmai – Vocalen, basgitaar

Links: