Vile Creature – Glory, Glory! Apathy Took Helm!

Je hebt je huiskamer zojuist van een likje pastelblauwe verf voorzien en een fleurige bloemenkrans (uit eigen tuin) in je haren gepast. Het leven kan zo mooi en kleurrijk zijn. Dan komt Vile Creature langs en duwt een bak rauwe wormen zo door je strot. En je vindt het nog lekker ook. Onverwachts? Misschien. Maar een beetje avontuurlijke eter is hier niet vies van.

Want met Glory, Glory! Apathy Took Helm! heb je als liefhebber van rauwe, zware doom een van de betere platen van dit jaar in handen. Het Canadese doomduo schiet (voor zover dat kan in dit genre van stapvoetse tempo’s) uit de startblokken met Harbinger of Nothing. De eerste track is direct een voorbode van wat er komen gaat. Het tempo (lees, traag), straffe drumklappen en de knetterende, ruizige afdronk van het gitaarwerk schetsen een eerlijk beeld van het gebodene. Binnen tien seconden zijn liefhebbers verkocht, de massa is vertrokken.

When the Path is Unclear neemt wél even een rustige aanloop. Ook wel even lekker nadat je flink afgepeigerd bent door de eerste track. Maar vergis je niet, Vile Creature pakt de draad snel en genadeloos hard weer op en stoot direct door naar You Who Has Never Slept. Een complementair trio aan tracks dat zich voortbeweegt als een woeste rivier, met af en toe zijn rustige delen. Maar bovenal een sterke en krachtige stroom waarin je soms geen keuze hebt dan jezelf mee te laten voeren.

Apathy Took Helm! en Glory! Glory! vormen het slotstuk van de plaat. Ten opzichte van het beukende gitaar- en slagwerk mengt zich meer en meer een koor in de mix. Wanneer dat de overhand heeft, geeft Glory! Glory! een buitengewone sereen gevoel. Zeker gezien de klap in het gezicht waarmee de plaat opende.

Score:

89/100

Label:

Prosthetic Records, 2020

Tracklisting:

  1. Harbinger of Nothing
  2. When the Path is Unclear
  3. You Who Has Never Slept
  4. Glory! Glory!
  5. Apathy Took Helm!

Line-up:

  • Vic – Vocalen, drums
  • KW – Vocalen, gitaar, drums, percussie

Links: