Vihameditaatio – Kuoleman silmän kontinuumi

Experimentele lofi black metal uit Finland, op cassette. De laatste Circle of Ouroborus was een succesverhaal (opnieuw), dus waarom niet nog wat verder zoeken? Zaken als Cosmic Church en Blood Red Fog liggen me namelijk ook bijzonder goed. Vihameditaatio is mijn laatste ontdekking, een duo dat sinds 2017 bezig is en reeds twee demo’s uitbracht. Dit is dan ook hun eerste langspeler.

Vihameditaatio, iets wat vrij vertaald neerkomt op “haatmeditatie”, brengt ons een lawaaierige en schelle vorm van atmosferische lofi black met een pak melancholie, wanhoop, dreiging en ja hoor, haatgevoelens. Abrasief en korzelig, recht uit de achterkamer, waar de zweetdruppels op het golvende laminaat neerpletsen. Broeierige gitaarlijnen die zichzelf in twijfel trekken, vergezeld van ranselend midtempo en halvelings uptempogezind slagwerk uit de beschimmelde doos. Bezeten screams met gevoel voor hysterie en horror vervolledigen het beangstigende plaatje. Hier en daar komt ook akoestische gitaar naar voor, te midden van de benevelende demoklanken, met een loensende knipoog richting Circle of Ouroborus. Badend in nihilisme en anhedonia wentelen deze heren zich in depressieve toonaarden, gekoppeld aan de laatste opstoten van haat en agressie die een verzuurd lichaam en verbitterde geest ze te bieden heeft. De creativiteit is gelukkig nog niet helemaal verdoofd en uit zich vooral in de vrij verrassende gitaarlijnen, die na verloop van herhaling enigszins vormeloos worden en pervers copuleren met het intieme akoestische getokkel. Ook wanneer gezapig gebrom zich aandient met een minimale vorm van jankende dissonantie is het relatief doomende geheel de moeite van het luisteren waard.

Het is bijlange niet koud en donker genoeg, maar de isolatie die menigeen treft in deze Corona-tijden is uitermate geschikt voor dit werk. Leg misschien toch een doos pammetjes klaar, eventueel een oplader voor je gsm (je weet maar nooit dat je je bedenkt) en een Scooter-album om te ontgiften.

Luistertip: Distaalinen manifestaatio.

Score:

74/100

Label:

New Era Production, 2020

Tracklisting:

1. Tyhjyyden nimeen
2. Distaalinen manifestaatio
3. Syntymätön ylösnousemus ajattomaan
4. Irti ihmisyydestä
5. Vastaanota viesti
6. Kaaos järjestää
7. Minuus sulaa
8. En tahdo löytää takaisin
9. Katso syvälle

Line-up:

  • Mesmeroiva – Alle instrumenten
  • Itsesi – Stem

Links: