Victorius – Space Ninjas From Hell

Wat hebben de heren van Victorius gedaan? De vraag die ongetwijfeld brandt op de lippen van menig fan van deze Duitse powermetalband. Het hing natuurlijk al even in de lucht met de wat overdreven EP die vorig jaar het levenslicht zag en lasershootende dinosaurussen op de cover had. Dit jaar is het hek helemaal van de dam met ingang van het contract bij Napalm Records. U leest het goed, Space Ninjas From Hell.

Tijdens de eerste luisterbeurt vond ik dit pijnlijk genant, maar Victorius rolt de DragonForce-teerling en lijkt met die aanpak succes te boeken, misschien vergezeld van de epische en humoristische noot die ook door Gloryhammer gebracht wordt. Het heeft ongetwijfeld zijn eigen publiek. De thematiek is ludiek, met hier en daar wat leuke vondsten zoals Wasabi Warmachine en Astral Assassin Shark Attack. Naast ninja’s en haaien treden er uiteraard nog steeds wat draken naar voren, moeilijk om die beesten natuurlijk los te laten als powermetalband.

Muzikaal is dit natuurlijk herkenbaar en sluit het voor fans aan bij wat ze kennen van de band. Toch heeft Victorius wat aan het geluid en de snelheid gesleuteld, en uiteraard aan epische inslag. Tale of The Sunbladers is al meteen een schot in de roos, tegen het eind van het nummer moet je jezelf bedwingen om met je vinger niet naar een willekeurig punt in de verte te wijzen. Snelheid, sappige melodische riffs, alles gebracht door dit generisch product van DragonForce. Fijn dat de band nagedacht heeft over de catchiness van deze nummers en op die manier een stevig repertoire presenteert. Van Ninjas Unite over Super Sonic Samurai naar één van mijn favorieten: Evil Wizard Wushu Master met het heerlijk huppelende refrein. Nippon Knights is misschien wat makkelijk, maar het vrijgegeven Shuriken Showdown nestelt zich weer stelselmatig in je brein na enkele luisterbeurten. Om de een of andere reden stopt het qua hoogtepunten na dit nummer en lijken de opvolgers wat platjes in vergelijking met het eerste half uur aan materiaal.

Geef het eens een kans; benieuwd of de frons op je voorhoofd eveneens zal wegtrekken na enkele luisterbeurten en deze epische ninjametal je zal weten te verrassen. Het duurde even bij mij, maar de shuriken viel dan toch. Verplicht materiaal uiteraard voor fans van DragonForce tot Gloryhammer.

Score:

82/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Tale of the Sunbladers
 2. Ninjas Unite
 3. Super Sonic Samurai
 4. Evil Wizard Wushu Master
 5. Nippon Knights
 6. Shuriken Showdown
 7. Wasabi Warmachine
 8. Wrath of the Dragongod
 9. Astral Assassin Shark Attack
 10. Space Ninjas From Hell
 11. Cosmic Space Commando Base
 12. Shinobi Strike 3000

Line-up:

 • Frank Koppe – Drums
 • Florian Zack – Gitaar
 • Andreas Dockhorn – Bas
 • Dirk Scharsich – Gitaar
 • David Baßin – Zang

Links: