Victoria K – Essentia

Een nieuw symfonisch metalwerkje kan er bij mij steeds wel in en het is interessant om materiaal van aan de andere kant van de wereldbol te beluisteren. Met de inspiratieloze bandnaam Victoria K, vernoemd naar de zangeres, stuurt de band een debuutplaat de wereld in vanuit Australië. Ze tikt daarbij op de schouders van Martin en Sheri uit het eveneens Australische en onbekende Black Like Vengeance, maar laatstgenoemde heeft ook voor wat zanglijnen gezorgd bij Ne Obliviscaris, en die band kennen we natuurlijk wel.

Uiteraard is dit heel wat andere koek. Behoorlijk droge koek ook. Victoria teert met haar gezelschap lichtjes op het geluid van Lacuna Coil, maar doet het op een trager tempo en met hier en daar een technisch hoogstandje voor de gitaar of drums. Jammer dat die partijen erg op de oppervlakte blijven en deze band nergens een nummer weet op te bouwen dat blijft hangen. Ik word pas een eerste keer lichtjes wakker geschud bij de opening van The Haunted, waar ietwat meer pit in zit. Wat foute vocale lijnen in de hoogte en een matige opbouw gooien echter weer roet in het eten. Dat is meteen ook de enige keer dat ik even wakker word, want voor de rest is dit matig. Niet erbarmelijk slecht, maar we hebben dit allemaal al eens gehoord en veel beter.

Essentia is op die manier een wat ironische naam voor een debuut geworden. Neen, dit is absoluut geen essentiële plaat als je houdt van symfonische metal. Misschien kan je het een draaibeurt geven om de stem van Victoria eens te beluisteren, maar ook hier geldt hetzelfde principe en gebeuren er geen schokkende vernieuwingen.

Score:

60/100

Label:

Rockshots Records, 2020

Tracklisting:

 1. Freedom Uncharted
 2. Surreal
 3. Forsaken
 4. Matrix
 5. Shroud of Solitude
 6. The Haunting
 7. Freaks
 8. Mist Filled Sky
 9. Humanity
 10. Lacuna

Line-up:

 • Victoria K – Zang
 • Martin Kawaler – Bas
 • James Davies – Drums
 • Julia Mammone – Gitaar
 • Sheri Vengeance – Zang

Links: