Vicious Knights – Alteration Through Possession

Een death-/thrashalbum bereikte mijn oren. Het zijn de Grieken van Vicious Knights met een debuutalbum. Eerder werden al twee EP’s vrijgegeven die lieten horen dat de heren niet willen vernieuwen, maar desondanks prima beluisterbaar materiaal afleveren.

Op Alteration Through Possession is dat niet anders. Geen band in topvorm die klaar is om het wereldpodium te betreden, maar een drietal heren die lekker vuige thrash/death spelen. De vocalen betreffen verrotte hoge grunts van de oude school die op de maat de teksten opdreunen. De drums zijn retestrak en thrashen op From Nothingness (To A Slave Of Darkness) gestaag voort onder de gitaartremolo’s. In dit liedje blijft de band een beetje rond hetzelfde muzikale thema hangen. Ook op The Boneghoul King (The Miserly) is dat het geval. De riffs zijn groovend en swingend en dat is nu precies wat dit zo sympathiek maakt. De structuren zijn simpel, met een verplichte versnelling en nonchalante solo die met eenzelfde strakheid wordt voorgedragen als de drums. Het is wel charmant dat op Vicious Knights de gitaar wordt uitgelicht in de mix tijdens het aanslaan van losse akkoorden. Ook de basloopjes tussendoor zijn creatief gevonden.

Een coherent werk dit Alteration Through Possession. Niets anders dan we van Dying Victim Records gewend zijn. De riffs zijn lekker en eigenzinnig, zeker omdat ze worden gecomplementeerd door de ruwe vocalen van Antonis “Harvester”. Nu denk ik wel dat er twee verbeterpunten zijn. De eerste is dat de vocalen wel erg eenzijdig de tekst opdreunen. Iets meer gevoel in plaats van klakkeloos op de maat te zingen zou wat meer sjeu geven aan het geheel. De tweede is dat de liedjes allemaal min of meer dezelfde structuur hebben wat op termijn het album als geheel wat minder opvallend maakt. Het is daardoor wat schools, maar gezien de instrumentbeheersing en creativiteit daarin is dat ontwikkelbaar. Verder gewoon doorgaan met dit soort muziek maken, want genietbaar is het alleszins!

Score:

77/100

Label:

Dying Victims Productions, 2022

Tracklisting:

1. Infestation
2. From Nothingness (To A Slave Of Darkness)
3. The Boneghoul King (The Miserly)
4. They Cast No Shadow
5. Sleep With The Ghouls
6. Vicious Knights
7. Swing From The Grave
8. It Was In My House
9. Disenchanting The Matter (The Statue Is Alive)

Line-up:

  • Antonis “Harvester” – Gitaar, vocalen
  • Liakos – Drums
  • Panos – Basgitaar

Links: