Vexed – Negative Energy

Alternatieve metalact Vexed uit Engeland veroverde in 2021 de wereld met zijn debuut Culling Culture. Op 23 juni 2023 verschijnt alweer het vervolg met een nog brutere sound en een lading negativiteit die de band kwijt moet. Sinds de release van het debuutalbum hebben de bandleden nogal wat nare ervaringen en ontberingen moeten doorstaan. Om dit allemaal te verwerken, hebben ze al hun negatieve energie van zich af weten te schrijven in de muziek die hoorbaar is op, hoe anders kun je de nieuwe plaat noemen, Negative Energy.

Vexed is uit pure boosheid en frustratie opgericht door Megan Targett, Jay Bacon en Willem Mason-Geraghty. Allen zaten in bands waarin ze niet gelukkig waren en wilden muziek maken en zich kleden zoals ze zelf wilden. Op 1 januari 2019 hebben ze de beslissing genomen om samen onder de naam Vexed hun eigen visie vorm te geven. 

PTSD is het intro van het nieuwe album en zet de toon voor een spookachtig en angstaanjagend vervolg waarin nog meer wordt ingegaan op verdriet, pijn, verraad en de dood. De eerste single van deze schijf is Anti-Fetish, waarin de band de constante vergelijkingen en ongegronde haat beschrijft die underground bands ontvangen. Met een ijzersterke riff wil de band hiermee meteen een duidelijk statement maken en de zaken rechtzetten door dit glashard te benoemen.

Zo hebben nagenoeg alle songs een eigen thema waarmee de band wil afrekenen met zaken uit het verleden en zo hun negatieve gevoelens een plaats geven. We Don’t Talk About It gaat over traumatische gebeurtenissen als een kind, Panic Attack behandelt de mentale gezondheid en It’s Not The End geeft een plaats aan het overlijden van een dierbare en de voortzetting van het leven door de nabestaanden.

Muzikaal is Vexed naar mijn mening het best te omschrijven als progressieve metalcore met een duidelijke groove. Een lichte vergelijking met Meshuggah kan rustig gemaakt worden maar de vocalen van Megan hebben toch zeker raakvlakken met die van Tatiana Schmayluk (Jinjer). Vooral in Trauma Euphoria komen de verschillende elementen duidelijk naar voren. 

Negative Energy is absoluut zeker geen negatieve plaat. Ondanks dat de plaat met negatieve energie is gevoed, is er een hoop positieve energie uit te halen als je goed luistert. Metalcore is nu niet direct het genre waar mijn interesses liggen, maar de progressieve kant van de schijf heeft mij vast kunnen houden en er momenten uit weten te halen die mij zeer boeien.

Score:

91/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. PTSD
 2. Anti-Fetish
 3. We Don’t Talk About It
 4. X My <3 (Hope to Die)
 5. Panic Attack
 6. Lay Down Your Flowers
 7. There’s No Place Like Home
 8. Extremist
 9. Default
 10. Trauma Euphoria
 11. It’s Not the End
 12. DMT
 13. Nepotism

Line-up:

 • Megan Targett – Zang
 • Jay Bacon – Gitaar
 • Willem Mason-Geraghty – Drums

Links: