Vetus Supulcrum – Windswept Canyons Of Thule

Ik dacht echt dat er geen meer waren, ik was er van overtuigd. Dus niet. Er lag nog een Mories-release te wachten op me uit 2020. Een dungeon synthalbum van Vetus Supulcrum, de vierde in twee jaar tijd, als ik me niet vergis. Normaal durf ik zo een plaatje wel eens overslaan wegens “te willekeurig”. Dus niet, althans niet deze keer. Het heeft allemaal net iets te veel in zich om genegeerd te kunnen worden.

Windswept Canyons Of Thule is niet de zoveelste dungeons & dragons ambientplaat, niet de zoveelste Varg Casio editie, niet de zoveelste muzakblazersplaat. Ik hoor Arcana, ik hoor Summoning, ik hoor Vetus Supulcrum. Naast de onderliggende epische strijkers en hoornenfrequenties vormt zich veelal een mysterieus getokkel/gepingel/metaalgeritsel, en in derde instantie een neofolk/medieval martial ritmesectie. Een drieluik dat nu en dan gesproken woord ziet langskomen, als ware het een luidop begeleidend schrijven, een handleiding, een GPS-stem (Tom van TomTom) naar het kasteel op de hoes. De plaat wordt verkocht en die melden terecht dat deze rondeling neoklassieke, dungeon synth met black metal vibes niet zou misstaan hebben op het rooster van Cold Meat Industry en de creepy, Tolkien-fantasy soundtracks bol staan van de atmosfeer. Op Burning World Records kun je je winkelwagentje nog verder vullen met een Déhà of een paar Roadburn Records trouwens. Kwestie van je centen toch ergens aan uit te kunnen geven.

Hoe dan ook, krijg jij ook kippenvel bij het horen van Alsvartr (The Oath) op Emperor’s Anthems to the Welkin at Dusk, instrumentale Summoning-passages of Elffor? Krijg je het warm vanbinnen bij  ruwe synthtonen die als een opgedraaide veer steeds meer spanning en dreiging teweeg brengen? Wees er dan als de beduvelde kippen bij om deze muziek in huis te halen. Aan de andere kant van Gnaw Their Tongues, aan de andere kant van het muzikale spectrum, brengt Mories Windswept Canyons Of Thule dit werkstuk dat er bijzonder indrukwekkend uitziet trouwens. Kudos voor al die fijne kunst.

Score:

77/100

Label:

Burning World, 2020

Tracklisting:

1. Windswept Canyons of Thule
2. Hunted By The Wolves Of The Night
3. March Of The Black Legion
4. A Stange Light From Beneath
5. Call of the Nazgul
6. Funeral Procession
7. Beneath The Dark Storm
8. Lord Werewolf Howls For War

Line-up:

Mories – alles

Links: