Vertebra Atlantis – A Dialogue With The Eeriest Sublime

Dat laatste stukje ruggengraat dat zich verbindt met je schedel? Nee, dat is geen Vertebra Atlantis, maar Vertebra Atlas. En daar gaat deze recensie zeker niet over. Dit heeft alles van doen met de in Lombardije (Italië) ontstane band. Het drietal bestaat uit G.G. (Cosmic Putrefaction, Hadit, Summit, The Clearing Path en Turris Eburnea), gitarist G.S. en drummer/zanger R.R. (Husqwarnah). In 2021 bracht dit trio hun intrigerende debuut Lustral Purge In Cerulean Bliss uit en nu is het de beurt aan het tweede album dat via I, Voidhanger Records de wereld in geslingerd wordt.

Into Cerulean Blood I Bathe start met een haast klassiek filmisch intro, dat je aan de hand meeneemt en je langzaam laat afdalen in een donkere, onheilspellende wereld, waarin krachtige dissonante death metal en atmosferische black metal fraai worden gecombineerd. Avant-gardistische, progressieve en symfonische black/death metal creëert een sinister, kwaadaardig geluidslandschap waarin inventieve riffs, een griezelige, donkere sfeer, slepende tempo’s, grauwe, dreigende vocalen, hoogdravende arrangementen, weelderige melodieën en filosofische teksten garant staan voor complexe nummers. Het muzikale landschap dat wordt neergezet mag in eerste instantie wellicht als wat ongenaakbaar en ondoordringbaar overkomen, maar als je hier de nodige tijd in weet te steken, geeft het album beetje bij beetje zijn pareltjes prijs. Hoe meer je ernaar luistert, hoe dieper je erin gezogen wordt. Het is op dat moment dat de schoonheid in nummers als Into Cerulean Blood I Bathe, Drown In Aether, Sovereign of Withered Ardor en In Starlike Ancient Eyes zich aan je openbaart.


Ondanks dat het album gedragen wordt door een absorberende donkerte, is A Dialogue With The Eeriest Sublime zoveel meer dan dat. Op diverse momenten kiest de band net even voor een wat andere insteek. Zo zorgt de extra aangebrachte orkestratie aan het einde van Drown In Aether, Sovereign of Withered Ardor voor zo ontzettend veel verrijking. Kortweg zou je misschien kunnen zeggen dat het vorige album Lustral Purge In Cerulean Bliss wellicht wat meer inzette op een grimmige sfeer en een verpletterende donkerheid, waar dit A Dialogue With The Eeriest Sublime net even meer neigt naar sfeer en esoterische muzikale landschappen.

Dat komt vanaf halverwege het album nog nadrukkelijker naar voren als in het eerste gedeelte van Cupio Dissolvi (Latijn voor ‘Ik wens ontbonden te worden’, het drukt het christelijke verlangen uit om het aardse leven te verlaten en zich bij Christus aan te sluiten in het eeuwige leven) het tempo daalt en de band een rustiger moment inbouwt. Naarmate het album zijn einde nadert, gaat het drietal nog een stapje verder. In Desperately Ablaze, From The Lowest Lair worden intense symfonische elementen als een fluit, en even verderop een uitgebreide orkestratie, perfect ingebed in de verwrongen black/death metal. Het is een eerste voorbode van een nog verfijndere inkleuring. Het daaropvolgende titelnummer start met kabbelend water, waarna een akoestische gitaar en harmonieuze vocalen – gedaan door gastvocalist Giorgio Trombino (Assumption) – het geheel overnemen en inkleuren. Een sporadisch, o zo flinterdun, iel, wat feller gitaarlijntje is het enige dat het slotnummer minimale kracht bijzet: voor de rest is het ingetogen, ietwat teruggetrokken en heel gevoelig. Zeker als de engelachtige vocalen van vocaliste Daniela Ferrari Boschi en een piano het nummer aan het einde nog verfijnder invullen. Het is alsof de band na een verbeten, woelige innerlijke strijd eindelijk innerlijke zielenrust heeft gevonden. Mooi, verrassend.

A Dialogue With The Eeriest Sublime is een rijk, zeer gelaagd, omvangrijk en sfeerrijk album, dat zich – beetje bij beetje – aan je openbaart en waarop veel fraais terug te vinden is. Niet zomaar een album dat draait om het experimentele, om het innovatieve en de vervorming, om daarmee maar zo onheilspellend, kwaadaardig en donker als mogelijk te klinken, maar waar alles in het teken van de compositie en de sfeer staat. Als het debuut van dit Italiaanse drietal je aansprak, is de kans groot dat je hier minstens net zo veel plezier aan beleeft. Cupio Dissolvi? Ik wil ontbonden worden? Als jullie het niet erg vinden, blijf ik hier toch nog maar wat langer rondhangen, zodat ik van al dit moois kan blijven genieten.

Score:

87/100

Label:

I, Voidhanger Records, 2023

Tracklisting:

  1. Into Cerulean Blood I Bathe
  2. Frostpalace Gloaming Respite
  3. Drown In Aether, Sovereign Of Withered Ardor
  4. Cupio Dissolvi
  5. In Starlike Ancient Eyes
  6. Desperately Ablaze, From The Lowest Lair
  7. A Dialogue With The Eeriest Sublime

Line-up:

  • G.G. – Gitaar, synthesizers, achtergrondvocalen
  • R.R. – Drums, vocalen
  • G.S. – Gitaar

Links: