Vermörd – Nostalgic Predictions

Dissonante blackdeath uit Amerika, met een naam die licht interessant klonk. Daar teken ik wel voor. De band is relatief stabiel qua line-up: ze bestaat al bijna tien jaar – met een onderbreking – uit quasi dezelfde leden. De titel Nostalgic Predictions doet me net iets te hard nadenken over zijn inhoud en de hoes is niet meteen een topper, maar we gaan er voor. Vermörd wordt trouwens niet voor het eerst onder de loep genomen op Zware Metalen: in 2015 passeerde de EP Dawn Of The Black Harvest al in de handen van collega Clemens.

Veel van de bewoordingen die terug te lezen vallen in de review van de daarnet genoemde EP zijn ook hier van tel, bij Vermörds eerste langspeler. Het is lawaaierig, een blend van black en death metal, hier en daar dissonant en lichtprogressief ogend en klinkend, met hier en daar wat Cynic, Nocturnus (de bas), Death en Brutality enerzijds, anderzijds oldschool Enslaved en wat Zweedse meloblack. Allemaal afhankelijk van welk nummer je luistert, want soms is het eerder brutale death, soms is het op het randje van avantgarde balancerende black. Lekker gevarieerd zeg je dan, wat klopt. Toch intrigeert het niet allemaal even hard. Deels omwille van de soms geforceerde wendingen en composities tout court, die met haken en ogen aan elkaar hangen, deels door de wat mindere productie die te veel naar een garagehok klinkt, iets waar vooral de drums onder te lijden hebben. En verder zijn er – ondanks enkele verrassende hooks – veel getelefoneerde gitaarlijnen met variaties op eenzelfde thema. Vermörd wil zich – terecht – onderscheiden en doet dat eigenlijk enkel op technisch vlak, terwijl het anderzijds vasthoudt aan veel platgelopen paden. Het schiet iets te veel in het rond en raakt daardoor slechts oppervlakkig veel verschillende zaken, iets wat de meerwaarde aantast.

Als je er in slaagt om door de hoes en de gedateerde sound heen te kijken en luisteren, dan kun je wel eens iets horen wat de moeite is bij dit Nostalgic Predictions. Ik raad jullie vooral Blessed by Wolves en The Precipitous Malady aan.

Score:

72/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

1. Intro
2. Dissimulation
3. Festerhate
4. Blessed by Wolves
5. The Precipitous Malady
6. Nostalgic Predictions
7. Dark Morning Star
8. Realm of the Unknown
9. Odyssey
10. Nightstar
11. The Nine Circles
12. Cenotaph Mirari
13. Gates

Line-up:

  • Zachary Thomsen – Keel
  • Yianni Papaeracleous – Gitaar, bas
  • Zachary Kempler – Drums

Links: