Verglas Sanglant – Tempête de Tourments

Black metal uit Quebec, Canada! Voor wie de scene daar kan waarderen is de aanschaf van deze EP zonder risico. Verglas Sanglant – bloederig ijs in het Nederlands – brengt met Tempête de Tourments een verkapt debuut uit, want met bijna een half uur aan speeltijd is het toch amper een EP te noemen. Aan de andere kant, er staat een intro en een interlude op, dus in feite zijn het vier volwaardige nummers. De band kiest er voor om het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar het zo goed als mogelijk een eigen twist te geven. Dat laatste lukt niet helemaal: bandnamen die als referentie genoemd kunnen worden schieten constant door mijn hoofd.

Ik neem jullie even mee langs de zes nummers en begin met het beste nummer, want dat is wat mij betreft het intro, dat dezelfde titel draagt. Wat een geweldig nummer zeg! En een fantastische opbouw, die na twee minuten helaas stopt. Zonde! Tempête de Tourments is niet alleen de naam van het de EP, maar ook van het tweede nummer. Een redelijk rechttoe rechtaan nummer, in de geest van de Finse meesters van Horna en vooral Sargeist. Ère de Glaciation is dan wat meer gepolijster, zou ik bijna zeggen. Met een keyboard dat links en rechts het nummer een boost geeft en het lijkt wel wat op Mactätus, de Noorse band die de semi-klassieker ‘Provenance of Cruelty‘ uitbracht. Gaaf nummer! Het interlude is opvulling. Drie minuten getokkel op een gitaar met wind op de achtergrond: 1994 wil zijn drie minuten terug. Ataraxie laat de opkomende slaap weer verdwijnen, al is dit wel het minste nummer van de vier volledige nummers. Mid-tempo, acht minuten lang repeterend, maar niet echt heel boeiend. We sluiten af met Haine & Pestilence, waar leentjebuur wordt gedaan bij de onderburen van Night Conquers Day. Na een paar luisterbeurten is dit wel mijn favoriet, na het intro.

0 weet duidelijk waar de Franse mosterd gehaald wordt, maar een eigen geluid is nog niet te ontdekken. Qua geluid is het op zich prima, vooral de keyboards zijn goed gemixt. Verder is het opvallend hoe warm het intro klinkt en hoe dat dan wegzakt bij de rest van de nummers. Jammer. Conclusie: het is prima in orde en dan moet je zelf maar beslissen of dat goed of slecht is voor een blackmetalband.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Tempête de Tourments
  3. Ère de Glaciation
  4. Interlude
  5. Ataraxie
  6. Haine & Pestilence

Line-up:

  • Occultus – Zang
  • Kludde – Gitaar
  • Valgar – Bass
  • T – Drums

Links: