Veonity – Elements of Power

Een powermetalband die nog niet zo lang bestaat, maar al een indrukwekkend trackrecord heeft opgebouwd. Dat is Veonity. Een Zweedse band die klassieke power metal maakt, waarbij overdrijven is toegestaan. De band bracht in 2020 Sorrows uit, wat ineens een muzikale draai betekende. De teksten gingen over het leed in de wereld, en de muziek klonk ook ineens een stuk minder naar eenhoorns en regenbogen. Elements of Power klinkt in elk geval in de titel al een stuk vrolijker, dus mijn verwachting is dat de band de oude kant weer opgaat.

Elements of Power is een kwestie van jezelf verliezen in een denkbeeldige wereld waar het allemaal weer een stuk rooskleuriger is dan onze eigen aarde. Het label noemt het ‘ultra classic power metal’ dus ik ga geeneens de namen noemen die u met deze muziek mag associëren. U weet zelf ook wel dat het Frozenland, Dragonforce enz. betreft.

Het resultaat is een genietbaar album, vol krachtige koren, epische wendingen en wilde solo’s. Anders Sköld verzorgt de vocalen. Hij heeft eigenlijk net niet de stem om de muziek naar een hoger niveau te tillen. Zijn wat nasale klank en beperkte bereik helpen hem niet. Op In the Void klinkt het daardoor vooral enthousiast, met wat excentriek klinkende uithalen. Op andere momenten vindt hij echter uitstekende zanglijnen en komt hij ineens heel krachtig uit de hoek. Bijvoorbeeld op het einde van het op Dragonforce geënte, voortrazende Dive Into The Light. De verheffende zanglijnen in dit liedje met bijbehorende vertragingen en het net even een extra seconde uitstellen van het catchy refreintje zorgen ervoor dat je hem maar moeilijk van de replay af krijgt. Altar of Power komt met een stellend ritme en wederom een leuk meezingrefrein, dat weliswaar half van Dragonforce is gejat, maar toch vrolijk en hoopvol klinkt. Een beetje als net een voldoende halen op je wiskundeproefwerk terwijl je hebt afgekeken bij een klasgenootje: je voelt je schuldig, maar toch ook enigzins blij. Afsluiter Return to the Land biedt de epiek die nodig is bij een afsluiter, en niet de lengte trouwens met slechts 3:45 minuten. Een veelheid aan noten, op zowel gitaar als drum, met een goede opbouw naar het refrein. Eerst nog even een spannende brug, en dan nog één, en nog eentje? Dat blijkt een soort refrein te zijn. De opbouw is een beetje onduidelijk voor mij, maar het blijft daardoor wel spannend, en dat is een belangrijke reden om te blijven luisteren.

Daarmee heb ik de drie absolute hoogtepunten van deze verder ook prima plaat besproken. Tijd om hem eens een kans te geven indien u niet snel iets foute muziek vindt, en power metal best extreem mag zijn. Je merkt dat Veonity zich weer helemaal thuisvoelt in het vrolijke regenbooggenre. Na regen komt zonneschijn. Na Sorrows komt Elements of Power, en daar geldt dezelfde betekenis voor.

Score:

80/100

Label:

Scarlet Records, 2022

Tracklisting:

 1. Beyond the Realm of Reality
 2. The Surge
 3. Altar of Power
 4. Elements of Power
 5. Gargoyles of Black Steel
 6. Dive into the Light
 7. Facing the Water
 8. Blood of the Beast
 9. Curse of the Barren Plains
 10. Return to the Land of Light

Line-up:

 • Kristoffer Lidre – Basgitaar
 • Joel Kollberg – Drums
 • Samuel Lundström – Gitaar
 • Anders Sköld – Vocalen, gitaar

Links: