Venues – Transience

Dit Duitse viertal Venues kende ik nog niet. Het is een melodische metalcoreband uit Duitsland op stal bij toch wel een grote platenboer in het genre, Arising Empire. Voor de band uit Stuttgart is Transience want dat is de naam voor de nieuwste plaat, al album nummer drie. In 2018 was er Aspire en in 2021 Solace beide platen werden niet door ons opgepikt. Het geeft me de gelegenheid om er eens fris gewassen en niet geschoren in te duiken in al dat melodisch metalcore lekkers.

De cleane vocalen worden binnen de band opgepikt door een jongedame, Lela en dit terwijl de screams afkomstig zijn van de vochtige keeltouwtjes van Robin. De muziek werd ingeblikt met Christoph Wieczorek van Annisokay in de Sawdust Recordings studio. Het mag dan ook niet verbazen dat Annisokay maar ook Vukovi en bijvoorbeeld een As Everything Unfolds naar voren worden geschoven als invloeden.

Vaak is het tekstuele kader bij dit type bands er één van verlies, verdriet, gebroken relaties, vechten met innerlijke en soms ook wel externe demonen. De Duitsers van Venues doen dit ook, hoe kan het ook anders. Het is niet onlogisch dat je inspiratie vind in je eigen leven dat soms nog wel eens gekke bochten neemt. De kracht van dit Venues zit hem grotendeels in het vocale werk. Lela doet dit bijzonder goed en heeft een erg aangename stemkleur. De screams en grunts van bandbroeder Robin zijn eerder typisch voor het genre te noemen en zo krijg je een wat atypische mix maar het werkt wel.

Luister je naar het muzikale dan hoor je de gekende combinatie van electronica, stevig beukend gitaar- en baswerk die worden ondersteund door krachtig drumwerk. En toch kan het geheel me niet helemaal overtuigen. Er lijkt op één of andere manier net dat extra te ontbreken. Het zit hem vermoedelijk in de refreintjes die net niet genoeg in mijn oren kruipen. Iets wat bij andere melodische metalcorebands vaak wel het geval is. Je aandacht wordt gevangen door een melodische partij, een aangenaam refreintje dat zich vastzet in je middenoor. Bij dit Venues moet ik toch echt wel op zoek naar dat soort momenten. Het komt wel voor in het nummer Braille bijvoorbeeld. Lacuna Coil is in dat refrein naar mijn gevoel toch niet echt veraf wanneer Lela “isolation” en vervolgens het refrein begint te zingen. In Reflections, het beste nummer op de plaat, krijg ik dezelfde gedachte.

Het Duitse Venues heeft met Transience een degelijke melodische metalcoreplaat afgeleverd. De muziek kruipt echter net iets te weinig in je koude kleren.

Score:

70/100

Label:

Arising Empire, 2024

Tracklisting:

 1. Godspeed, Goodbye
 2. Haunted House
 3. Braille
 4. Unspoken Words
 5. Bad Karma
 6. Reflections
 7. Radiate Me
 8. Oblivion
 9. Cravings
 10. Coming Home

Line-up:

 • Lela – Zang
 • Robin – Zang
 • Valentin – Gitaren
 • Dennis – Drum

Links: