Venturia – Hybrid

Venturia – Hybrid
Lion, 2008

Ik pleeg altijd te zeggen ‘als metal catchy is, moet het wel héél goed zijn’. Metal hoort namelijk helemaal niet catchy te zijn. Ik moet toegeven dat er echter regelmatig bands opduiken die me weer met overtuiging tegenspreken, door me een hele cd lang op mijn wenken te bedienen door cliché op cliché te zetten en het nog goed te laten klinken ook.

Venturia is wéér een gevalletje apart, en niet alleen omdat ze uit Frankrijk komen. De opstelling doet me nog het meest denken aan een of ander poprockbandje (drum, gitaar, bas, keyboards, en samenzang door man en vrouw), terwijl de muziek regelmatig zo progressief als wat is. Misschien doe ik het tegen mijn wil in, maar ik vind het hybride Hybrid gewoon goed! Catchy refreintjes gaan vaak samen met saaie nummeropbouw, maar Venturia vormt de uitzondering op de regel. Het fraaie keyboardspel (Swearing Lies) en het krachtige drumwerk zorgen hiervoor. Er schuilt stiekem ook wel een soortement groeiplaat in, want de catchy sound (ook de gladde productie) schrikken aanvankelijk af, maar de melodieën hameren zich na een paar luisterbeurten onherroepelijk vast. Love Gamers heeft zelfs iets Justin Timberlake-achtigs. Dat ik Justin Timberlake stiekem goed vind terzijde.

Ik dacht er aanvankelijk anders over, maar ben toch tot de conclusie gekomen dat Venturia er mag wezen, en dat Hybrid voor de liefhebber absoluut de moeite waard is. Overdreven positieve reacties op internetfora zijn niet zeldzaam, dus hoewel ik het me niet kan voorstellen, zijn die er zeker.

Tracklist:
Venturia - Hybrid

 1. Swearing Lies
 2. Be the One
 3. Running Blind
 4. Pearls of Dawn
 5. Wil You Save Me?
 6. Sparkling Rain
 7. Hottest Ticket in Town
 8. Love Gamers
 9. Why? This Women’s Life
 10. Sublimated Dementia

Line-up:

 • Marc Ferreira – Vocals
 • Thomas James – Bass
 • Diego Rapachietti – Drums
 • Lydie Robin – Vocals
 • Charly Sahona – Guitars, Programming, Piano

Links: