Venom – Storm the Gates

Wie kent Venom nou niet, al was het alleen maar van horen zeggen? Je mag er van vinden wat je ervan wilt vinden, maar minus twee korte pauzes is deze band inmiddels al wel veertig jaar lang actief. In verschillende samenstellingen, dat dan weer wel. De laatste tien jaar is de bezetting echter ongewijzigd, met opperhoofd Cronos aan het roer.

Oude liefde roest niet, maar Venom stelt met Storm the Gates de liefde behoorlijk op de proef. Allereerst kan worden vastgesteld dat het geluid, waarvoor het opperhoofd verantwoordelijk is, ouderwets bedroevend is. Dof klinkende bassdrums en de bonkige bulldozerbas voeren de boventoon, waardoor het gitaargeluid met grote regelmaat compleet verzuipt. Suffering Dictates is daar het beste voorbeeld van. Voor zover we de zang van Cronos nog zang kunnen noemen, het is eerder een halfslachtig boosachtig opdreunen, wordt de echte bevlogenheid node gemist, om over de wel heel erg simpele songteksten maar te zwijgen. Op een enkele uitschieter na gaan de dertien nummers het ene oor in en het andere uit, zonder een pakkende of blijvende indruk achter te laten. We hebben dit van Venom allemaal al eerder en ook beter gehoord. Het langzame Destroyer en het zeer snelle The Mighty have Fallen zorgen halverwege dit album voor een korte opleving, maar het is te weinig om een tevreden gevoel over Storm the Gates te krijgen.

De albumhoes ziet er een stuk spannender en verzorgder uit dan de afgeleverde muziek op Storm the Gates. Tevens kunnen we stellen dat dertien nummers van dit niveau op een album veel teveel van het goede(?) is. Aan de andere kant, wie maalt er om? Als we de band live mee gaan maken, willen we toch alleen maar nummers als Black Metal, Witching Hour, Welcome to Hell en ga zo maar door horen. Ik raad het de heren van Venom dan ook aan om de nieuwe nummers, op de twee pluspuntjes na, volkomen te negeren. Dan wordt het toch nog een leuk veertigjarig feestje.

Score:

59/100

Label:

Spinefarm Records, 2018

Tracklisting:

 1. Bring Out Your Dead
 2. Notorious
 3. I Dark Lord
 4. 100 Miles To Hell
 5. Dark Night (Of Te Soul)
 6. Beaten To A Pulp
 7. Destroyer
 8. The Mighty Have Fallen
 9. Over My Dead Body
 10. Suffering Dictates
 11. We The Loud
 12. Immortal
 13. Storm The Gate

Line-up:

 • Cronos – Zang, Bas
 • Rage – Gitaar
 • Dante – Drums

Links: