Venom Inc. – There’s Only Black

De drie heren van Venom, die enkele klassiekers op hun naam hebben staan en zelfs naamgever waren van een genre, konden destijds (begin jaren ’80) al niet goed met elkaar opschieten. Zo sterk en visueel ingesteld de live-shows destijds waren, zo broeierig was het achter de schermen. Na enkele jaren barstte de bom en gingen de heren uit elkaar. Halverwege de jaren ’90 was er nog een reünie, maar ook die was geen lang leven beschoren. Vanaf 2015 zijn er twee Venoms: één onder de oorspronkelijke naam en (om verwarring te voorkomen) één onder de naam Venom Inc. Hierin zit Jeff “Mantas” Dunn, destijds gitarist van Venom. Zij brengen nu met There’s Only Black hun tweede album uit.

Wat direct opvalt is dat het geluid erg helder klinkt. Het doffe en bedompte geluid is vaarwel gezegd en daarmee verdwijnt er ook een stuk van het occulte en venijnige uit het geluid. In opener How Many Can Die mogen we kennismaken met Venom Inc. anno 2022. Het is een nummer dat zwaar leunt op heavy rock, in plaats van black. Vreemd maar waar. Ook het daaropvolgende Infinitum bevat, op wat spetterend gitaarwerk van Mantas na, weinig memorabels. Pas in het titelnummer wordt het enigszins spannend doordat het tempo omhoog gaat en er aan het begin wat gefluisterd wordt. Goed voor de variatie en het brengt de spanning er enigszins in.

Als Tyrant wordt ingezet, wordt duidelijk dat dit niveau niet wordt vastgehouden. Het nummer kabbelt voort en ondanks dat Demolitian Man echt wel probeert evil over te komen, lukt dat niet echt. Don’t Feed Me Your Lies kent een spannend intro, het gas gaat er daarna weer op en ook Mantas vlamt weer, maar het refrein is teveel dertien-in-een-dozijn en wat nog belangrijker is: er zit geen spanning in. Het semi-thrashende Man As God is een van de betere nummers op There’s Only Black. Al is het wel jammer dat het tempo er in het middenstuk uitgaat. Misschien wringt de schoen daar nog wel het meest: als dit soort nummers je album naar een hoger niveau moeten tillen, dan is het onder de streep gewoon niet goed genoeg. Burn Liar Burn kampt met hetzelfde euvel. Een sterke thrashende openingsriff en nu wel genoeg venijn op vocaal gebied, maar het zakt halverwege in elkaar.

Natuurlijk is het niet reëel om te denken dat Venom Inc. dezelfde impact kan bereiken als Black Metal of Welcome To Hell. Maar met muzikanten die toch al een tijd meelopen en weten wat de fans van hen verwachten, zou je meer mogen verwachten.

Score:

65/100

Label:

Nuclear Blast, 2022

Tracklisting:

 1. How Many Can Die
 2. Infinitum
 3. Come To Me
 4. There’s Only Black
 5. Tyrant
 6. Don’t Feed Me Your Lies
 7. Man As God
 8. Burn Liar Burn
 9. Nine
 10. Rampant
 11. The Dance
 12. Inferno

Line-up:

 • Demolition Man – Zang, basgitaar
 • Mantas – Gitaar
 • War Machine – Drums

Links: