Vengeful 187 – War Neurosis

Vengeful 187 is een project van drie muzikanten. War Neurosis is het album, beatdown hardcore het genre. De bekendste speler in dit project is Mats Funderud van Kraanium. De onderwerpen op deze crabcore-cd gaan van PTSS tot loopgravenoorlog. Vengeful 187 is overigens ook maar een wat kinderachtige naam. 187 is een term die je in de hip-hop veel tegenkomt en die staat voor moord.

War Neurosis is een vrij keurig album met creatief ingestoken drumpatronen en structuren, zonder ook maar een moment van een rauw hardcoregeluid van de oude school af te wijken. Op het titelnummer worden de vocalen afgewisseld, en natuurlijk klinkt dat allemaal schor en weinig talentvol, zoals dat vaak hoort bij beatdown. Silence Means Death is wat dat betreft een stuk gelikter. Regelmatig krijg je een intro met een kort audiofragment. Het vreemde is echter dat de band zijn eigen stijl als een soort gimmick neerzet, maar dan vervolgens wel een serieus verhaal probeert te brengen. Dit type muziek brengen met een overtuiging en dit soort serieuze thema’s doet mijn wenkbrauwen in elk geval fronsen.

Het is vooral zo vreemd omdat het lijkt alsof de vocalisten echt een verhaal proberen te vertellen, alsof ze iets voorlezen, maar dan met een overdreven schorre stem. Hoe geloofwaardig komt dat over als je verder van breakdown naar breakdown zweeft? Het is als met je kinder-trapauto het circuit van Zandvoort op rijden, maar dan wel echt je best doen om een goede tijd neer te zetten. Is dat nou knap, of is dat nou slecht? Echt veel slechts kan ik er muzikaal niet over zeggen. Het is nergens innovatief, maar eerder traditioneel. Beatdown zoals het in de jaren ’90 schering en inslag was, maar dan vrij rauw gemixt. De drums zijn nog het meest interessant. De drummer is gek op fills en accenten en legt die te pas en te onpas in de muziek. Hierdoor draait de muziek vooral om de drums, waar de gitaarriffs niet veel verder komen dan de standaard breakdowns.

Het meest nadelige onderdeel van War Neurosis is dat de vocalen zijn opgenomen alsof het een soort karaoke betreft; alsof de heren eerst de muziek hebben opgenomen, en daarna nog wat tekst hebben bedacht. Vaak moet er nog net even een zinnetje tussendoor, of wordt een woord vreemd opgerekt. Het maakt dat het enige resultaat bij mij is dat alle meubels nog overeind staan en op mijn voorhoofd een frons is ontstaan die het komende uur niet meer weg wil. Wilt u ook graag zo’n frons? Probeer War Neurosis eens. Luistertip: Silence Means Death.

Score:

60/100

Label:

CDN Records, 2021

Tracklisting:

1. War Neurosis
2. Entrenched (Ft Don Campan)
3. Shell Shocked
4. Deadly Precision
5. Silence Means Death
6. Jungle Warfare (Ft Kevin Muller)
7. Death and the City
8. Bring it On

Line-up:

  • Mats – Vocalen, snaren
  • Justin – Drums
  • Ryan – Vocalen

Link: