Vëlla – Entity – Volume I

Beste lezer, we gaan nu al een tijdje met elkaar om. Het wordt tijd dat we elkaar wat beter leren kennen. Dat is wellicht enigszins eenzijdig op deze wijze (wees overigens vrij om te reageren onderaan de pagina), maar ik zal in ieder geval wat meer over mezelf vertellen. Ik houd van taal. En dan het liefst alles buiten de Nederlandse bewoordingen. Afgaand op de bandnaam voor deze recensie, waarbij vooral de trema een instinker is, had ik de verwachting wellicht met een Finse band te maken te hebben. Het Finse woord vëlla betekent ook nog eens broer, net als in het Albanees overigens, maar dat terzijde. Daar hebben we in dit geval een broertje dood aan, aangezien het Vëlla dat we vandaag bespreken uit Portugal afkomstig is. Volgens een bepaald gratis online vertaalprogramma vertaalt zich dat in het Portugees naar het woord ”zien”. Laten we het eerst maar eens gaan horen dan. Laat de trema trouwens weg en het woord betekent ineens kaars in het Portugees (wederom volgens hetzelfde vertaalprogramma). Oké, we dwalen af. Tijd om naar de muziek te gaan!

Op dit Entity – Volume I vinden we vijf nummers met een gezamenlijke duur van net iets meer dan twintig minuten. In die korte tijdsspanne krijgen we echter een veelvoud aan muzikale stijlen voorgeschoteld, die allemaal ontzettend herkenbaar voorkomen. Groovende metalcore in stijl van Bleed From Within, progressieve elementen in lijn met Between the Buried and Me en een zekere toegankelijke pakkendheid, die me ergens aan Linkin Park doet denken. Deze herkenbare elementen worden echter op eigen wijze tot een beklijvend geheel gevormd. Daarbij leunen de composities op sterke melodieën en meeslepende vocalen, die een grote diversiteit tonen. De zanger van dienst wisselt daarbij tussen heldere vocalen en agressieve hardcore screams, zoals ook te horen is bij bands als Sylosis.

Aan de titels van deze EP te zien zou je denken dat er een specifiek verhaal wordt verteld. Nu is dat met enige verbeeldingskracht ook terug te horen. Zo toont Of Excess een overdaad aan woede, die duidelijk middels de muziek geventileerd moet worden. Of Fate toont een lichtere compositie, waar met de beste wil van de wereld een sprankje hoop in gevonden kan worden. Vëlla toon op Of Lament zijn meest gevoelige kant met meeslepende melodieën en zanglijnen. Of Savagery brengt met snel drumwerk en vlammende riffs zeker de wreedheid in dit Volume I. En dan volgt nog de wedergeboorte op Of Rebirth. Zoals te verwachten is, horen we atmosferische tonen met rustige vocalen. Dat slaat echter al snel om in een onwijs brute sectie met gruwelijke grunts (gastbijdrage Lucas Bishop van Downfall of Mankind). Vëlla heeft zeker het beste voor het laatste bewaard. Wat een geweldige afsluiter!

Gelukkig is die afsluiter in dit geval niet het einde van het verhaal. Neen, zoals de cryptische titel Volume I wellicht doet vermoeden, komt er ook nog een tweede deel aan later dit jaar. De band zelf geeft aan dat in de huidige tijd van constante stimuli dit de luisteraar ten goede zal komen. Volume I laat mij in ieder geval smachten naar meer!

Label:

Art Gates Records, 2022

Tracklisting:

  1. Of Excess
  2. Of Fate
  3. Of Lament
  4. Of Savagery
  5. Of Rebirth

Line-up:

  • Pedro Lopes – Zang
  • Oz Volesov – Gitaar
  • Mario Lopez – Gitaar
  • Caesar Craveiro – Basgitaar
  • Paulo Adelino – Drums

Links: