Velkhanos – The Wrath

Soms word je als luisteraar door een band in eerste instantie op het verkeerde been gezet. Dat was ook het geval bij het Spaanse Velkhanos. Op basis van de titel van het album en het artwork zou je een bruut death metal album verwachten. Dat is echter maar ten dele waar.

Zeker, Volkhanos beschikt over een vocalist die een diepe grunt heeft en deze lekker vooraan in de mix mag etaleren. Qua drumwerk zit het ook nog in de death metalhoek: lekkere blast en typische grooves wisselen elkaar af en de fills zijn retestrak. Op gitaargebied is het andere koek. Daar wordt een mix van moderne Arch Enemy (zeker waar het de solo’s betreft) en Dragonforce ten toon gespreid.

In In Absent Dei wordt een andere belangrijke factor naar voren geschoven: de vrouwelijke en opera-achtige vocalen van Miriam Ortiz. Zij zingt weliswaar loepzuiver, maar aan welk nummer zij ook bijdraagt, het zorgt toch voor gemengde gevoelens. In Dagon komen bijna geen grunts voor en lijkt Velkhanos zich te presenteren als pure gothic band. Tijdens Vulcano lijkt ze een duet aan te gaan met grunter en dat experiment slaagt bepaald niet. De zanglijnen komen te gekunsteld en geforceerd over. The Last Day opent met een operastem met cleane mannelijke vocalen eronder en gaat dan over in deathmetal met een gothic rand. Het is daarmee exemplarisch voor hoe het niet moet. Geen luistertip!

Het zorgt er opnieuw voor dat de band op twee gedachtes hinkt en maar niet kan beslissen of ze gothic- dan wel death metal willen maken. Het zijn zo maar wat voorbeelden van nummers waarin Volkhanos het beste van twee stijlen wil combineren maar daar niet in slaagt. En zo staan er op The Wrath geen hoogtepunten, het goede gitaarspel ten spijt.

Soms leidt het combineren van verschillende stijlen tot iets moois of zelfs een nieuw sub-genre. Daarvan zijn genoeg voorbeelden in de scene. Het is Velkhanos op dit album niet gelukt een mooie samensmelting van uiteenlopende stijlen samen te smeden tot een coherent geheel. Het betreft hier een jonge band, opgericht in 2018, en er is op compositorisch vlak nog veel ruimte voor verbetering. Terug naar de tekentafel dus.

Score:

59/100

Label:

Art Gates Records, 2020

Tracklisting:

 1. In Absentia Dei
 2. Bring Me The Fire
 3. Black Omen
 4. Dagon
 5. The Wrath
 6. Vulcano
 7. The Last Day
 8. Moloch
 9. The Eye Of God
 10. Capricho Árabe

Line-up:

 • Miriam Ortiz- Zang
 • Fernando Salmerón – Gitaar
 • Pablo Ato – Gitaar
 • Ángel Lucas – Basgitaar
 • Jóse Antonio Montiel – Drums

Links: