Veiled Metamorphosis – Tentacled Void Of Infinity

De heren Vitriol en Grave Desecrator bundelen hun krachten om zo vrij verstikkende funeral doom te maken onder de naam Veiled Metamorphosis. Een product van eigen bodem is geboren en draagt de naam Tentacled Void Of Infinity. Dit debuut laat niet enkel funeral doom horen maar kent ook wat uitstapjes naar het black- en deathgenre.

De eerste van de vijf nummers Demonik Suffokation voelt al vrij snel aan als een verstikkende ervaring, die even obscuur als ook gewenst is, wanneer ik naar dit soort muziek wil luisteren. De belangrijkste vraag die bij mij opkomt in eerste instantie is: gaat het duo dit zo voor vijf-en-vijftig minuten volhouden? De eerste kleine negen minuten zijn in ieder geval indrukwekkend qua impact, doch misschien net wat te weinig onderhoudend op het gebied van variatie. Een enkele uitspatting op de gitaar vormt het enige moment waarop de heren vanuit het – overigens goed opgebouwde – doodseskader loskomen. Het opvolgende tweede – en tevens titelnummer – dreigt mij dan volledig te slopen met een hetzelfde zwartgallig karakter. De echo op de cymbalen trek ik zelf prima en past ook best wel bij de wijze waarop Veiled Metamorphosis te werk gaat. De vocale erupties van Grave Desecrator klinken vrij ondefinieerbaar, dwingend en zo doods als het maar zijn kan. De muziek zelf omschrijf ik dan maar als een funeral-maalstroom waar geen einde aan lijkt te komen. Soms dan schakelt de band even terug naar een ritmische passage, waardoor er heel even wordt afgeweken van de buitengewoon trage slopende funeral-cadans. Er ontstaat een hypnotische, hallucinante sfeerzetting zo tegen het einde van het titelnummer, wanneer het repetitieve karakter voor minutenlang door uw hersenpan door dreunt. Kleine, vrij gedetailleerde (vocale) effecten en nuances zorgen daarbij voor een haast surrealistische ervaring.

 
Met The Seven Gates Of Kur lijkt het duo het allemaal wat melodischer aan te pakken. Het tempo gaat wat omhoog en de tekstuele invulling lijkt hier wat meer op de voorgrond te staan, waarbij de vocalen maar weinig afwijken van de reeds gehoorde putgrunt. De cadans en bijbehorende sfeer gaat wat meer richting old-school death metal. Een muzikale formule die de heren zonder enige twijfel ook – en misschien nog wel beter – beheersen. Hopelijk hoef ik u niet uit te leggen dat dit nummer een welkome afwisseling is na een tweetal onvermurwbare funeral doomnummers. Vooral de swung en het gevoel voor wat groove na de zesde minuut zijn noemenswaardig. Sterk nummer! Met Unspeakable Abominations hebben de heren de neiging om weer terug de dieperik in te gaan, waarbij een zeker gevoel voor melodie behouden blijft. De riff in de beginfase biedt voldoende houvast om bij de les te blijven, alvorens de band de spanning opvoert door het tempo voor een moment op te voeren. Nadien zakt het tempo wederom om weer terug te keren naar de misselijkmakende, rondkolkende riff. Dit blijft het tweetal steevast herhalen. Een fijne, grillige, wat hogere gitaarmanifestatie duikt dan ineens op om nog wat sfeer aan het geheel toe te voegen.

Het langste nummer hebben de vuillakken voor het laatst overgelaten, het immense Totenreich laat u voor een dikke achttien minuten onrustig op uw zetel heen en weer draaien. De spanningsboog is vrijwel continu voelbaar, alleen het nut van deze opeenvolgende tonen die meer aanvoelen als een meditatiesessie ontgaat mij volledig. Nadien wil ik zo snel mogelijk terug naar de beginfase van de demonische verstikking. Al met al heeft het duo zeker geen slecht of matig debuut afgeleverd, waarbij ik steevast de laatste achttien minuten zal skippen. Opmerkelijk feit is het gegeven dat de nummers The Seven Gates Of Kur en Unspeakable Abominations mij het best bevallen. Nummers die nog het meest afwijken van het door mij geliefde funeral-genre. Demonik Suffokation laat mij echter ook verre van onberoerd.

Score:

76/100

Label:

Dying Sun Records, 2024

Tracklisting:

  1. Demonik Suffokation
  2. Tentacled Void Of Infinity
  3. The Seven Gates Of Kur
  4. Unspeakable Abominations
  5. Totenreich

Line-up:

  • Vitriol – Alle instrumenten
  • Grave Desecrator – Vocalen

Links: