Véhémence – Par le sang versé

Verandering van spijs doet eten en middeleeuwse kost was verdraaid lang geleden. Véhémence komt uit Frankrijk en bracht in eigen beheer vijf jaar geleden een debuut uit dat op basis van de hoes wel erg historisch aanvoelde. Wat toen gold, is nu nog sterker het geval, want ik kan me niet inbeelden hoe je artwork nog middeleeuwser zou moeten maken. Nu hopen dat het inhoudelijk nog te verteren valt; wat bijtende smerigheid zoals Peste Noire zou deugd doen.

Die richting gaat het op Par le sang versé niet op, al moet ik zeggen dat de zang van heerschap Hyvermor me bij momenten doet denken aan Famine. Op andere momenten wordt Par le sang versé echter heel wat epischer, zowel vocaal als instrumentaal. Denk aan middeleeuwse fluit/vioolrustpunten op onder andere het eerste deel van L’Étrange Clairière of Le Sous Bois, à trois Lieues du Château, met hier en daar nog een oude Satyricon-tint.

Wat opvalt vanaf de openingstrack, is dat Véhémence echter lekker agressief doorscheurt en best wel een lekkere melodische gelaagdheid heeft, zelfs hier en daar met een Neige-hintje. De nummers zitten vol dynamiek en de overgangen zijn vaak goed doordacht. Heel wat van deze riffs zijn dan nog eens behoorlijk kwalitatief, al staat die boog zeker niet over de ganse lijn even strak gespannen. Het geheel wordt ook wel eens uitgemolken, middenmootriffs hoef je echt niet tot in het oneindige te herhalen.

Dat is echter een stok zoeken om mee te slaan, want deze Fransmannen pakken goed uit met dit materiaal dat een zeer kenmerkende Franse drive heeft en genoeg variatie bezit om wat spanning te behouden. Er valt zeker nog te sleutelen aan de impact van dit alles, maar eigenheid, kracht en diepgang zijn alvast troef. In het oog houden dus, dit Véhémence.

Score: 

76/100

Label:

Antiq Records, 2019

Tracklisting:

 1. Par le sang versé
 2. La sorcière du bois lunerive
 3. L’Étrange clairière: partie I
 4. L’Étrange clairière: partie II
 5. La dernière chevauchée
 6. Le sous bois, à trois lieues du château
 7. Passage dans les douves
 8. La fronde des anges

Line-up:

 • Tulzcha – Gitaar, bas, synth
 • Thomas Leitner – Drums
 • Hyvermor – Zang

Links: