Various Artists – Sounds Of Hell Series, Volume 3

Reeds eerder besprak ik twee verzamelaars die het Belgische Hell label op ons losliet. Het bleek elke keer een helse klus te zijn om deze werkjes van een review te voorzien. Niet in de slechte zin van het woord, nee helemaal niet. Gewoon omdat er een hele hoop bands op verzameld staan. Ook nu weer worden er maar liefst negentien bands aan je voorgesteld. Geen eenentwintig, want Cannibal Sex Party kreeg de eer om maar liefst drie (korte) songs aan te leveren. Zolang er sex en een party zijn, hoor je mij niet klagen. Dit derde deel in de serie verscheen al wel eind 2021 maar verdient toch een bespreking, veelal omdat er opnieuw een hapklare brok voornamelijk Belgische maar ook Nederlandse bands op te vinden zijn.

Zoals ik ook al eerder schreef, treed ik behoorlijk buiten mijn eigen comfortzone, gezien – ook op dit derde deel – heel wat subgenres vertegenwoordigd worden waar ik normaal niet naar luister. Voor ik de muziek analyseer, moet ik toch even duidelijk maken dat de cd erg professioneel is uitgegeven en vergezeld wordt van een extra boekje waarin je alle bandinfo kan terugvinden.

Openen doen we op klassieke wijze, meer nog op klassieke heavymetalwijze met de Nederlanders van Dangerous Times For The Dead. Zij komen met een erg pakkende song over een gevoelig onderwerp als er toch niet helemaal bij horen, dit om uiteenlopende redenen. Chalice is een vijfkoppig Belgisch collectief dat al aan de weg timmert sinds 1998. For You is een extreem nummertje voorzien van screams en grunts. Opvallend is het fundament van Zweeds aanvoelende thema’s. Maestro is zo niet nog langer aan de weg aan het timmeren. Ik vind terug dat de band rond Roos en van Zonneveld al actief is sinds mijn twaalfde, namelijk 1989. Goeie ouwe klassieke melodische hard rock met gevoelig solowerk en een wandelende bas. De heren Roos en van Zonneveld blijken ook actief te zijn in het lichtelijk gestoorde Eloah dat zijn spacey muziek ent op teksten die het hebben over onze interactie met buitenaardse wezens, The Zagonians. Ja, dan ben je mij helemaal kwijt hoor. Liquid Therapy gooit het dan weer over een meer ruige rockboeg. De heldere zang van Bart Costenoble kruipt lekker in je oren.

Absence Of Theory, een trio, mixt een amalgaam aan verschillende stijlen en Need A Ladder klinkt misschien daardoor toch behoorlijk excentriek. En dan gaan we opnieuw terug in de tijd. Naar 1987 om precies te zijn, wanneer een aantal leden van Explorer en Trial uit Zele een nieuwe band vormen, Dead Serious. Hun Beerdrinkers is geremasterd maar klinkt toch nog behoorlijk vettig, zoals een oude school-thrashplaat zou moeten klinken. Met Hvalross steken we opnieuw de Nederlandse grens over. Deze hard rockende viermansformatie klinkt, mede door de erg sterke vocalen van Gerben van Oosterhout, heerlijk stevig. Een éénmansformatie hadden we nog niet gehad. Deze sludgemetalband, La Nausée uit Gent, heeft ook een behoorlijk industrial kantje. Ik word er alvast niet ziek van. Atmoran, het vroegere Sackback, maakt een mix van – hou je vast – Lamb Of God en Amon Amarth met een sausje Radiohead. Althans zo staat het geschreven. Het klinkt behoorlijk rauw en smerig, een band met een eigen sound. Aalst brengt sinds 2014 het trio Caravan voort. Kwaliteitsvolle stonerrock met lekkere groovende dynamieken en dito thema’s, volledig instrumentaal weliswaar.

Black Rabbit uit Apeldoorn, speelt thrash metal geïnfuseerd met wat deathmetalinvloeden. Die laatste hoor je vooral in de putgruntvocalen. Taken By The Devil is voor de band een nieuwe start met hun nieuwe bezetting. Black Triangle Drugs brengt een mix van Killing Joke, Johnny Cash, Americana en klassieke hard rock en dit met behulp van een heerlijke crunchy garageopname. Even iets anders: Torn A.D. brengt met Change een ode aan de oude Paradise Lost. Het mag allemaal dus wat meer gothic en doomy klinken van de vijf heren. En dan voor het eerst op deze verzamelaar iets waar ik wel een heleboel pap van lust, Monstrosity To Eyes van het Nederlandse Mask Of Insanity. Een zinderend potje door black geïnspireerde extreme metal met een erg rasperige stem. Zeker het beluisteren waard. Best neem je dan ook Damnation Is Eternal, het debuutalbum van de heren erbij. Omicron, heden ten dage zou je al snel aan iets anders denken, is een viertal met een dame aan de microfoon en brengt een aangename atmosferische deathmetalvariant. Extreme zang wordt afgewisseld met cleane vocalen die toch nog wat overtuiging missen. En dan eindelijk de Brusselse sexparty! De drie heren van Cannibal Sex Party zijn een goregrindcollectief dat met hun korte, krachtige stoten menig plezier rechttoe, rechtaan, de lucht inspuit. Indulgence‘s thrash metal klinkt bij wijlen toch wat te braaf als je hoort wat anderen, in dezelfde stijl, op deze plaat reeds brachten. Vooral de wat te hoekige drums maken het iets minder aangenaam om te beluisteren. Afsluiten doet Witchlords met hun power metal die verwijst naar de groten der Aarde. Bijzonder sterk! Ruige productie en extreem sterk soleerwerk!

Kort samengevat, voor elk weer wat wils. Enkel voor hen die de echt extreme kant opzoeken, herbergt deze plaat toch bitter weinig nieuws.

Label:

Hell label, 2021

Tracklisting:

 1. Dangerous Times For The DeadQueen Of The Night
 2. Chalice – For You
 3. Maestro – Force Field
 4. Eloah – The Glint
 5. Liquid TherapyScars Of Life
 6. Absence Of Theory – Need A Ladder
 7. Dead Serious – Beerdrinkers
 8. Hvalross – Death From Above
 9. La Nausée – Like Coin
 10. Atmoran – Savage Sanction
 11. Caravan – Dino
 12. Black Rabbit – Taken By The Devil
 13. Black Triangle Drugs – Jordan’s Car
 14. Torn A.D. – Chance
 15. Mask Of Insanity – Monstrosity To Eyes
 16. Omicron – Revelations Of Man
 17. Cannibal Sex PartySex On Speed
 18. Cannibal Sex Party – Barbed Vibrator
 19. Cannibal Sex PartyKapot
 20. Indulgence – Denial
 21. Witchlords – The Horde

Link: