Various Artists – Sounds Of Hell Series, Volume 1

Hoe bespreek je in godsnaam een verzamelaar met maar liefst achttien bands? Het belooft een helse klus te worden, doch misschien wel de moeite om doen daar het hier gaat om een verzamelaar met enkel maar Belgische en Nederlandse bands. En zoals zo vaak kom je bands tegen die je al wel kent, maar ook een hele hoop waarvan je nog nooit hebt gehoord. Daarnaast treed ik behoorlijk buiten mijn eigen comfortzone gezien op deze verzamelaar uitgebracht door de mensen achter rock, metal en new wave bar Hell Awaits in Diest, ook wat subgenres binnen de metal staan, die ik bijna nooit beluister. Je kan het op ze minst bijzonder noemen. Voor ik de muziek fileer, toch even duidelijk maken dat de CD erg professioneel is uitgegeven en vergezeld wordt door een extra mooi boekje waarin je alle bandinfo kan terugvinden. Handig!

Devil’s Bargain tapt uit het typische heavy metal vaatje, vooral de cleane zanglijnen vallen hier op. Er mag daar best nog wat meer vertrouwen in gelegd worden. Verder is Sign Of The Times een wat te steriele opener. Noord start The General met viriel gitaarspel en na enkele seconden toch wat brutere vocalen. Het lijkt eerder een mix van wat verschillende genres, wat heavy metal, wat (hard?)core. Vloed bracht recentelijk nog hun zeer gesmaakt debuut uit, een van de beste nummers van deze plaat wordt nu ook op deze verzamelaar gedropt. Daylight Fading kenmerkt zich door plakkerige baslijnen en de mengeling van cleane zanglijnen zowel mannelijk als vrouwelijk. De Duivel komt eraan!

En dan eindelijk ook wat extremere geluiden! Wound Collector brengt in bloed doordrenkte death metal aan de man opgemixt met een saxofoon: lekker gestoord. Zeker te onthouden en verder op te pikken, moest je dit nog niet gedaan hebben. Desert Storm is een heerlijk old-school opzwepend nummertje met een geut thrash metal, goed uitgevoerd door Collapsed. Bēlua daarintegen gooit het over een experimentelere boeg. Er zit heel wat groove in deze band, aan de vocalen is er echter toch nog wat werk.

En dan steken we even de grens over naar Nederland. Met Rages Of Sin krijg je een hele snuifdoos Göthenburg-geïnspireerde death metal te horen. Derivance is een heerlijk nummer geworden en dit mede door de pitch harmonics en de brute zangpartijen. De Antwerpenaren van Svarthart plakken er vervolgens een rasperig doom/death metal nummer achter aan wat voor mij dan weer te gewoontjes klinkt. Alhoewel de keel van de heer Brent Peeters wel voorzichtig wat indruk maakt. Gelukkig komt het eveneens Antwerpse, Behind Bars, met een meer krachtige productie op de proppen. Je hoort dat deze heren een stevige dosis hardcore met zich meedragen, krachtig dit Predator!

En dan? De oude rotten van Criminal Judge! De judge komt van onder het stof met een typisch old school nummertje om het een en het ander te legaliseren. Meer indruk maakt echter het voor mij onbekende Gentse, Solifugia. Lekker op Zweedse leest geschroeide zompige, stampende death metal! Rock ‘n roll met een blues sausje? Lust je dat? Zo ja, dan kan je Bacon Fat‘s Burning Desire direct opzetten, mij boeit dit niet zo. Evenmin word ik warm van de goed uitgevoerde rock ‘n roll van Promise Down. Nochtans lokt de titel van hun bijdrage op deze verzamelaar toch wat gelach uit, Furious Masturbator, hoe kan het ook anders.

.38 verscheen nog op het Post Mortem album van Splendidula, een plaat die werd uitgebracht via Inverse records. Dit nummer klinkt misschien wel als het meest volwassen nummer, de mix van doom, alternatieve rock, sludge en groove wordt voorzien van behekste vrouwelijke vocalen die in interactie gaan met de agressieve mannelijke partijen van zanger/gitarist Pieter Houben.

Opnieuw komt er uit je luidsprekers pure metal, Infiltrator van Hunter is erg geslaagd en moet je plaatsen in het straatje van Judas Priest, Iron Maiden, et cetera. The Bullet Dodgers laat na de stem van Jason Statham ook een typisch, stijlvol heavy metal nummer horen. Ten Ton John levert eveneens een krachtig nummer af. I Am The Enemy doet wat denken aan oude Machine Head. Loco-Motive, een Groningse band, groovet vervolgens de plaat naar zijn einde, energiek en op geheel eigen wijze.

Om te concluderen, een goed uitgebalanceerde verzamelaar, voor elk wat wils. En! Er is nog voldoende talent in België en Nederland om bepaalde leemtes op te vullen. Oordeel vooral zelf.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Sign Of The Times (Devil’s Bargain)
 2. The General (Noord)
 3. Daylight Fading (Vloed)
 4. Execution In Chaos (Wound Collector)
 5. Desert Storm (Collapsed)
 6. Humiliation (Bēlua))
 7. Derivance (Rages Of Sin)
 8. Binded By Lies (Svarthart)
 9. Predator (Behind Bars)
 10. Legalize It! (Criminal Judge)
 11. Spawn Of Parasites (Solifugia)
 12. Burning Desire (Bacon Fat)
 13. Furious Masturbator (Promise Down)
 14. .38 (Splendidula)
 15. Infiltrator (Hunter)
 16. Dodging Bullets (The Bullet Dodgers)
 17. I Am The Enemy (Ten Ton John)
 18. Loco-Motive (Loco-Motive)

 

Link: