Various Artists – Oriental Metal

Various Artists – Oriental Metal
Century Media Records, 2012

Het Midden-Oosten kent naast burgeroorlogen en revoluties ook heel wat goede muziek. Century Media bewijst dit met hun nieuwe compilatie Oriental Metal waar zij bekende en minder bekende Arabisch (getinte) bands bij elkaar brengt. Een geweldig plaatje in deze zwoele zomertemperaturen.

De compilatie start met een band die natuurlijk iedereen direct in het hoofd springt als we het hebben over ‘Oriental Metal’: Orphaned Land. Century Media koos echter wijs voor een bekendere track van deze Israëlieten. Toch, Sapari brengt je al helemaal in de goede sfeer. De volgende op de lijst is Amaseffer die ons eveneens meeneemt naar het beloofde land Israël en haar geschiedenis op het Arabische schiereiland. Persoonlijk kende ik deze nog niet en moet ik zeggen dat de vocalen me weer doen verlangen naar de oude afleveringen van ‘Aladdin’ en dat de muziek – harder dan Orphaned Land me meer dan aangenaam weet te verrassen.

Slaves For Life weet de mysterieuze sluier rond de Arabisch/Joodse cultuur en mythes perfect te grijpen en om te zetten in geluid. Ook Arkan staat hier bijzonder mooi op de derde plaats. Arkan is persoonlijk een van mijn favoriete Arabisch getinte metalbands. Deze Franse groep bracht eerder vorig jaar als nieuwkomer nog een steengoede plaat uit en heeft sindsdien bewezen dat alle lof meer dan verdiend was. Arkan brengt progressieve metal zonder al te veel versieringen tussendoor en brengt majestueuze akoestische stukken die wat rust bieden. Het Turkse Pentagram speelt even de combreaker door de uitermate Israëlitische invloeden in te ruilen voor Turkse. Ook deze band staat niet verkeerd op deze compilatie. Het gaat hier misschien wat harder aan toe dan bij de vorige bands maar Pentagram bestaat uit geweldig goede artiesten. Een aangename verrassing deze! De Arabische invloeden worden zowat weggewerkt om uit te komen bij Nervecell, een band uit de Verenigde Arabische Emiraten, een land waar het nog altijd not done is om op statige familiefeestjes bij je oom die Imam is, te vertellen over je metalbandje. Toch brengt deze Nervecell enorm goede melodische death metal. Ook Nile komt even piepen, want inderdaad, deze zijn een must op dit soort compilaties. Ook hier spelen ze op veilig door ons Kafir! (ongelovige) voor te schotelen.

Century Media brengt een geweldig goede compilatie die ons een mooi oog geeft op wat er leeft qua Arabisch (getinte) metal. De plaat is alles behalve eenzijdig of eentonig met folk metal, epic metal, death metal en een beetje thrash die elkaar perfect weten te complementeren. Haal deze plaat in huis of doe in elk geval de moeite hier en daar wat van deze onbekendere groepen op te zoeken, want ze zijn het echt wel waard.

Tracklisting:
Elsewhere - 1981

 1. Sapari – Orphaned Land
 2. Slaves For Life – Amaseffer
 3. Deus Vult – Arkan
 4. Lions In A Cage – Pentagram/Mezarkabul
 5. Merciless Times – Myrath
 6. Elohim – Almana Shchora
 7. The Taste Of Betrayal – Nervecell
 8. Haz El Adala Mayel – Khalas
 9. Kafir! – Nile
 10. Grand Gathas Of Baal Sin – Melechesh
 11. Fountains Of Muses – Ahl Sina

Links: