Various Artists – Baden Metal Compilation Vol. 3

Various Artists – Baden Metal Compilation Vol. 3
Eigen Beheer, 2015

Je hebt het soort metalheads dat uit is op het steunen van de ondergrond waarbij het niet uitmaakt hoe een band eigenlijk klinkt. Vernieuwend of niet, alles wat uit de eigen bodem komt verdient aandacht en zal sowieso wel in goede aarde vallen bij de luisteraars. We kregen een verzamelaar toegestuurd vanuit Duitsland waar dit overduidelijk de insteek was, al voor de derde keer zelfs. Alle artiesten komen immers uit dezelfde regio in Duitsland en op die basis is deze compilatie ook samengesteld. Het gaat van heavy metal tot punky thrash en van progressieve doom tot deathmetal.

Een brede waaier, voor ieder wat wils, maar als je doorheen deze lijst aan artiesten gaat dan zal je er wellicht erg weinig kennen. Dat is ook het geval voor mezelf, waarmee ik over deze compilatie meteen al wat twijfelachtiger word. De aftrap is ook wat strategisch gekozen vind ik, met het toch iets bekendere Lyfthrasyr dat een track van de laatste plaat uit 2013 levert. Prima blackdeath met een symfonische achtergrond. Nachtschatten is nog steeds prima te pruimen met haar melodische death, maar het wordt naar mijn gevoel erg lofi en oppervlakkig met de stoffige death van Stillborn Inc., eentje die wel past bij de volgende track van Zombieslut, maar die band brengt toch duidelijk meer agressie over.

Weer even een niveautje omhoog met deathmetal van Convictors en opnieuw weer wat naar omlaag met de meloblackdeath van The Last Days of Fall, die overdreven epische lijnen probeert over te brengen en waarbij die lofi-klank en logge structuur echt niet samen gaan met die plotse inval met vrouwelijke vocalen. Nog zo’n kwelling komt voorbij met de cleane zang op de heavy/death van Aeglos. Kies gewoon een van de twee stijlen. Misschien dat er vervolgens een klein lichtpuntje verschijnt in de vorm van Battlemage, met folkmetal die erg statisch en ruw aanvoelt maar wel een fijn deuntje bevat.

Nog een band die wat meer bekendheid geniet is The Prophecy²³, met een vrij fijne mix van toegankelijke deathmetal en punky thrash, gevolgd door The Rump Shaking Rider Crew die ook wat mee in dat straatje past maar het met iets minder zwier doet en berust op wat backingvocals. Van de laatste tracks laat deathmetalband Distressed To Marrow best een goede, hevige indruk achter en is er misschien dan toch nog een band terug te vinden die me wel aanspreekt. Het project Ajana bestaat al wel wat jaren en brengt progressieve doom, die op sommige passages best wel wat taai is, maar ook interageert met luchtigere fases waarop deze dame knap zangtalent vertoont en waar de viool ook wat fijne variatie aanbiedt.

Deze compilatie is zo’n beetje als het krijgen van een vreemd gerecht dat je met lange tanden opeet, niet omdat het oneetbaar is maar wel omdat vrijwel alles vervangbaar is en je er totaal geen honger voor hebt. Over de ganse lijn een album dat aan de oppervlakte blijft, hier en daar zelfs op dat niveau even een dipje heeft en op dat niveau er soms heel even bovenuit steekt met Lyfthrasyr, Convictors, Battlemage, The Prophecy²³, The Rump Shaking Rider Crew en Ajana. Die bands geven je gerust waar voor je geld (dit plaatje is immers verkrijgbaar voor een luttele vijf euro).

Tracklisting:
VA – Baden Metal Compilation Vol. 3

 1. Lyfthrasyr – Evolution
 2. Nachtschatten – Blitzschlag
 3. Stillborn Inc. – War
 4. Zombieslut – Revenge of The Malevolent Unmade
 5. Convictors – Proclivity
 6. The Last Days of Fall – Sinners
 7. Skaldheim – Mother of a Thousand Young
 8. Aeglos – Gil-Galad
 9. Battlemage – Cold Winter’s Night
 10. V-Hajd – I Don’t Need
 11. The Prophecy²³ – Pit Laserbeam
 12. The Rump Shaking Rider Crew – Vodca Woman Cluttony
 13. Dein Feuer – Spieglein, Spieglein
 14. Blindfall – Endling
 15. Distressed To Marrow – Revelation of Insanity
 16. Ajana – In The Past I Thrive

Links: