Vargrav – Reign in Supreme Darkness

Derde Finse black metal plaat op rij… en wat voor eentje. Vargrav (een palindroom inderdaad) brengt zijn tweede album in twee jaar tijd uit met een shitload aan Noorse nostalgie. V-Khaoz, de man achter Vargrav, kennen jullie misschien van zijn Azaghal periode, maar laat hier toch iets heel anders horen. Wat precies? Dit:

Men neemt 40% In the Nightside Eclipse (Emperor natuurlijk), 40% Moon In The Scorpio (Limbonic Art) en 20% Storm of the Light’s Bane (Dissection, check het nummer Godless Pandemonium) en hoppa… daar is Reign in Supreme Darkness van Vargrav. 0,0% originaliteit, 100% nostalgie. Dit is een zak vol jetons voor de botsauto’s, dit is het gevoel van twee weken niet naar school hoeven te gaan en een berg VHS’en ter beschikking hebben vol afleveringen van Dungeons & Dragons, The Outer Limits, The X-Files of voor de extremere garde: Traces of Death. Van het extreem over de top zijnde artwork (het teutonische Tartaros iemand?), de stereotype symfonische en atmosferische geluiden, de extreem cliché klinkende overgangen en dito versnellingen… hier zit echt niets van meerwaarde aan vast. En weet je wat, ze kunnen de boom in met hun meerwaarde. Dit is nostalgie. En ja, zelfs voor de 35-plussers (die minstens 15 waren in 1995) ruikt het net ietsje te veel naar Dimmu Borgir dat bijna in de overgang zit na Stormblåst. Maar het mag, het mag nog net.

Dit is Reign in Supreme Darkness, een album dat je zou bekomen als een zeer getalenteerde blogger/vlogger met een muziekstudio een editie zou laten maken genaamd “How To Make True Symphonic Scandinavian Black Metal”. En weet je wat, ik zou het nog kopen ook. Ik zal je meer zeggen, ik heb deze besteld. Wie niet opgegroeid is met alle vier de albums die ik in deze review vernoemd heb of ze wie ze destijds wel in zijn/haar bezit had maar ze ondertussen van de hand gedaan heeft op Marktplaats of via een ander kapitaalchristelijk kanaal trekt best (minstens) 15 tot 20 punten af van onderstaande score.

Score: 

85/100

Label:

Werewolf Records, 2019

Tracklisting:

  1. Intro – Et in Profundis Mysteriis Operta
  2. The Glory of Eternal Night
  3. Dark Space Dominion
  4. In Streams from Great Mysteries
  5. As the Shadows Grow Silent
  6. Crowned by Demonstorms
  7. Godless Pandemonium
  8. Arcane Stargazer

Line-up:

  •  V-Khaoz

Links: