Vargaskri – Hyllningskväden

Dit Zweedse duo, Vargaskri, was me tot heden volledig onbekend. Moeilijk is dat niet want dit door het Duitse Northern Silence Productions uitgebrachte Hyllningskväden is de debuutplaat. Nochtans moeten we de heren achter dit Vargaskri kennen van andere bands als daar zijn Blodskald, Stilla of Bergraven. Het tweetal vindt vooral inspiratie in de muziek van Windir en baseert de teksten op de Noorse mythologie. Tja, dat is allemaal wel goed en wel. De heren hadden misschien beter ook wat extra werk gestoken in het hoesontwerp want dat komt me toch wat te simpel over.

Dit Vargaskri brengt Scandinavische black metal in zijn puurste vorm die inderdaad verwijst naar de eerder vernoemde bands. En zijn we dan klaar? Ja eigenlijk wel. Er gebeurt nu eens niks spannends op dit album. Of is dit oordeel te hard? Treft het de krijgers diep in hun hart? Dat zou kunnen. Ik vat even samen.

Al vanaf de eerste maten van Återkomstens Kall hoor je die korzelige productie die dit type van platen zo eigen is. En het mag gezegd worden, dat is een juiste keuze. De instrumenten liggen alzo juist in balans en alles wordt helder gebracht. De muziek daarentegen is toch allemaal te weinig spannend. De riff- en songstructuren lijken al snel te verwateren. Het lijkt allemaal ook al wel eens gedaan en gebracht. Vaak ga ik dan opzoek naar wat eigen karakteristieken. Wat voor eigenheid stoppen de bandleden in de muziek? En dat is maar bitter weinig. Zijn het misschien de cleane, paganeske zanglijnen? Of ligt de sterkte in de verhalende, bij wijlen epische, soms wat scherpere, gitaarthema’s? Ik weet het toch niet. Misschien vel je beter zelf het oordeel. Wil je echter niet de hele plaat doorworstelen dan adviseer ik het titelnummer te beluisteren. Je moet dan wel even negen minuten van je kostbare tijd vrijmaken.

Zo kan ik dan ook enkel besluiten dat, Hyllningskväden, een weinig spectaculair blackmetalwerk geworden is. Ik kan het enkel aanraden aan hen die nog ruimte genoeg hebben in de platenkast en dan nog…

Score:

60/100

Label:

Northern Silence Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Återkomstens Kall
  2. Tidens Vind
  3. Den Tappres Frånfälle
  4. Hyllningskväden
  5. Stoft Av En Förfluten Tid
  6. I Envigd Kamp
  7. Jord Sänkes I Havet

Line-up:

  • L. Westerlund – Zang, gitaar, bas, synth, keyboard
  • J. Markland – Drums

Links: