Varg – Zeichen

Varg is een Duitse band waarvan je hoopt dat ze een keer een fantastisch album gaan schrijven. Das Ende Aller Lügen vond ik wel een leuk liedje, los van de belachelijke teksten. Verder bleef het helaas veelal bij eendimensionale en vooral saaie viking/pagan metal. Nou, strik de veters maar; volgens Napalm Records heeft de band zich op Zeichen heruitgevonden. Varg is teruggegaan naar de roots, en bewandelt van daaruit een nieuw pad. Dat wil ik meemaken…

Op dit album staat weer veel typische pagan metal, maar ditmaal met de toevoeging van cleane damesstem. Niet alles is even saai gelukkig. Op 793 brabbelt Freki de vocalen bij elkaar, alsof hij net een fles whisky heeft weggetikt. De gitaarlijnen bouwen redelijk op, met enige variatie. Tegen het einde volgt zelfs wat melodie. Een aardige opener. Single Auf die Götter is een poging tot een lekkere meezinger. Houdt bierglas, hoorn of wat dan ook, geheven in de hand en zing mee met ‘Auf die Götter’. In het refrein wordt een dotje melodie toegevoegd. Dit smaakt prima. Een van de betere songs die de band heeft geschreven. Op Fara Til Ránar volgt de aanwezige zang van vocaliste Fylgja. Zij is tevens de vrouw van bandopperhoofd Freki. Het liedje bestaat uit een degelijk uitgewerkt walsje waarbij de vocalen van Freki behoorlijk bijtend overkomen. Wildes Heer begint veelbelovend met Gotenburg-gitaarwerk. Halverwege wordt alles opnieuw vanuit een enkele gitaarlijn opgebouwd. De riff is saai en zouteloos, net als het slofferig geproduceerde drumwerk. Zeichen klinkt alweer een stuk dynamischer, met een vrij lang akoestisch intro. De riffs klinken Noors en de vocalen pakken lekker het ritme op.

Zeichen is niet het slechtste album van Varg. Echt onder de indruk ben ik ook weer niet. Het is een consistent album, dat zeker, maar ik hoor veel vullertjes. De band blijft regelmatig haken in wat oninteressante akkoordenprogressies. Ook het drumwerk is wat weinig stellend. Karakter en kracht missen af en toe, wanneer dat wel iets zou toevoegen. De toevoeging van cleane vocalen is aardig, maar de kwaliteit hiervan zal zich in de toekomst nog verder moeten uitkristalliseren. Fans zullen juichen, haters zullen haten, en ik hang ergens in het midden, en zet de cd wellicht over een maandje nog een keer op. Luistertips: Auf die Götter, Zeichen.

Score:

73/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. 793
 2. Schildwall
 3. Auf die Götter
 4. Rán
 5. Fara Til Ranâr
 6. Wildes Heer
 7. Feld der Ehre
 8. Wanderer
 9. Verräter
 10. Zeichen

Line-up:

 • Freki – Vocalen, gitaar
 • Fenrier – Drums
 • Garm – Gitaar
 • Morkai – Gitaar

Link: