Varde – Fedraminne

Je kan hem zo maar eens gemist hebben in 2020! Dit debuutalbum van Varde. Een Noorse blackmetalband die pas sinds 2017 bestaat en eerder drie demo’s uitbracht. Varde bestaat uit een aantal muzikanten die hun sporen verdienden in bands als Nordjevel en Dødheimsgard.

Verwacht echter niet een plaat die de furie van die eerste band, of de complexiteit van die tweede band evenaart. Varde is een groep die zeer veelzijdige mid-tempo black metal maakt, doorspekt met folkinvloeden. Deze folkinvloeden zijn niet erg prominent aanwezig. Het is niet alsof je constant wordt lastiggevallen met inheemse instrumenten en gekke rinkeltjes. Het leeuwendeel van deze plaat is gewoon kalme blackmetalriffs onder depri-blackmetaldrums. Denk aan een band als Khöld op minder rockende momenten. De grom van de vocalist is deftig geproduceerd waardoor het slechts af en toe echt kwaadaardig overkomt.

Toch blijft de gezapigheid op de loer liggen. De vocalen zijn net niet extreem genoeg om deze band naar het volgende level te tillen. De liedjes zijn geschreven met de nadruk op verandering en afwisseling. Vooral qua genre en insteek. De lijnen zoeken naar depressie, en vinden die af en toe (Halvdan Svarte). Ook leuk zijn de akoestische intermezzo’s, bijvoorbeeld de titelsong, wat een een typische Noorse folksong blijkt te zijn. Met het opvolgende Skuld laat de band zijn meest duivelse kant zien. De industriële drums en effecten laten zien hoe veelzijdig deze band is.

Een veelzijdige plaat, die een breed spectrum aan muziek laat zien. Het kan wat mij betreft nog een stuk krachtiger dan Fedraminne nu biedt. Fedraminne is een soort showcase waarin Varde laat zien wat mogelijk is qua genres. Toch ligt de muziek nog opvallend coherent in het gehoor, wellicht door de wat vlakke productie. De band levert repeterende thema’s en werkt die zelfstandig per liedje uit. De liedjes zelf zijn echter ook afwisselend, met een aaneenschakeling van repeterende onderdelen. Op zich een aantal leuke passages, maar het blijft een beetje als een gesprek met een schizofreen. Aan het einde van het gesprek heb je nog geen idee wie je nu eigenlijk tegenover je hebt gehad.

Score:

70/100

Label:

Nordvis Produktion, 2020

Tracklisting:

 1. Kystbillede del I
 2. Halvdan Svarte
 3. Forbundet
 4. Et Gammelnorskt Herresaede
 5. Fedraminne
 6. Skuld
 7. Koll med Bilen del I
 8. Kystbillede del II

Line-up:

 • D’arn – Drums
 • Nord – Guitars, basgitaar, keyboards, vocalen
 • Koll – Vocalen, percussie, hoorns

Links: