Varathron – The Crimson Temple

In 1993 kwam er een monster uit het moeras. Het bleek het Griekse blackmetalbeest Varathron te zijn. The Crimson Temple is het zevende album van de Griekse grootmeesters. Het mag ons niet verbazen dat de grootmeesters zelf weer op de voorgrond komen te staan. Kijk naar bands als Deviser, landgenoot van Varathron, maar ook naar andere, Aeternus bijvoorbeeld. Ik ben, en dat geef ik grif toe, altijd al een grote fan geweest van de Griekse black metal. De combinatie van razernij, agressie met melodie en melancholie creëert naar mijn bescheiden mening toch een aparte mix. De eerlijkheid gebiedt me ook wel te zeggen dat van al die Griekse grootmeesters Varathron bij mij altijd wat lager op de trap stond. De reden? Vrij eenvoudig. De vocalen van de heer Necroabyssious kunnen me niet altijd overtuigen. Vooral zijn frasering vind ik soms nog wel eens moeilijk om te begrijpen. Langs de andere kant is dat natuurlijk dan wel weer een van de charmerende elementen betreffende deze band. Als je het woord charmerend voor een blackmetalvocalist wel in de mond mag nemen natuurlijk.

Met Hegemony Of Chaos de eerste single van de nieuwe plaat die uitkomt via het Poolse Agonia Records, toch geen kleine speler in het extreme metallandschap, kregen we al een voorproefje betreffende The Crimson Temple. Heerlijk furieuze snelle black metal met de typische Griekse omlijsting en inderdaad de typerendere vocalen. Het kon me deze keer wel meteen bij de keel grijpen. Zeker die dampende, stampende middenbeuk is megalekker te noemen. Als je kijkt op de webstek van het label vind je vast een fysiek exemplaar dat bij je past. En zo licht ik nog voor de plaat helemaal is afgespeeld een tipje van de sluier.

Ascension blijkt gewoon een intro te zijn uit de duizend, vervolgens krijg je Hegemony Of Chaos wat ik hierboven al besprak. Boosaardig denderend en rollend komt Crypts In The Mist aanstormen. Luister goed naar die synthlijnen die het dreigend sfeertje behouden in de achtergrond, vervolgens die hammerblast en dan die melancholische twinleads. Een schreeuw en een meesterlijke melodie, zo start Cimmerian Priesthood, één van de beste nummers van de plaat. Dit is het echte obscure, duistere Varathron zoals we ze kennen uit de oude dagen. Typisch Griekse gitaarlijnen met de gekende pinch-harmonics hoor je doorheen het gehele album net als flitsend soleerspel. Met dit laatste komt Immortalis Regnum Diaboli op een wat thrashy wijze binnendenderen. To The Gods Of Yore sleept je in al zijn zompige smerigheid gewoonweg weer het moeras in. Terwijl als een ijskoude snijdende wind Shrouds Of The Miasmic Winds vervolgens de temperatuur doet dalen tot een onmetelijk vriespunt.

The Crimson Temple is een erg strakke melodieuze bij momenten licht melancholische, occulte blackmetalplaat geworden. De heren van Varathron mogen terecht trots zijn dat na zovele jaren er nog altijd geen sleet zit op deze Griekse machine.

Score:

90/100

Label:

Agonia Records, 2023

Tracklisting:

 1. Ascension
 2. Hegemony Of Chaos
 3. Crypts In The Mist
 4. Cimmerian Priesthood
 5. Sinners Of The Crimson Temple
 6. Immortalis Regnum Diaboli
 7. To The God Of Yore
 8. Shrouds Of The Miasmic Winds
 9. Swamp King
 10. Constellation Of The Archons

Line-up:

 • Haris – Drums
 • Sotiris – Gitaar
 • Stafan Necroabyssious – Zang
 • Stratos Kountouras – Basgitaar
 • Achilleas C – Gitaar

Links: