Vanum – Legend

Legend is het derde album van het Amerikaanse Vanum. Zeven jaar geleden kwam het debuut uit en de band is dus gemiddeld productief. Vanum gaat duidelijk niet voor de kwantiteit maar hoe zit het dan met de kwaliteit?

Die vraag wordt in opener Adversary direct beantwoord: een rustig voortkabbelend gitaarintro wordt gevolgd door een brute riff waar menig Noorse band jaloers op zou zijn. Wanneer het vocale gedeelte wordt ingezet, wordt duidelijk dat er ook meer moderne invloeden zijn. Geen hoog gekrijs maar eerder een hese en hoge scream. Deze kent weinig variatie maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de intentie waarmee het gebracht wordt. De teksten zijn slecht verstaanbaar. Voor de geïnteresseerden: ze handelen over overwinning temidden van bloedvergieten en verlies.

Het geluid, en dan met name de drums, klinken aan de doffe en droge kant waardoor het wegluistert als een Franse band. Doordat ze net iets zachter gemixt zijn dan de gitaren zit er wat meer pit in dan bij sommige hedendaagse blackmetalbands. De riffs hebben een ijzige en koude sfeer in zich en zo hoort het ook. Bathory, Mayhem en Dissection (vanwege het feit dat er veel melodie in zit) zijn qua invloed nooit ver weg. Vijf nummers in ruim drie kwartier krijg je hier voor je kiezen. Doordat Vanum de kunst verstaat een riff lekker lang uit te melken en het toch interessant te houden wordt het nergens voorspelbaar of saai. Het afsluitende Beneath The Pillars Of Earth And Air tikt net het kwartier niet aan maar is het beluisteren meer dan waard. Ook omdat Vanum hier Watain lijkt te eren met opnieuw goed gitaarwerk, veel (ritmische) variatie en een sfeer waar veel blackmetalbands een flinke punt aan kunnen zuigen.

De bandleden willen graag anoniem blijven, enige info over hen wordt niet meegeleverd en op sporadische bandfoto’s worden de vier heren (?) van de achterkant gefotografeerd. Het zou eens af mogen leiden van de muziek. Vanum wil geen ingewikkelde muziek maken maar gewoon lekker beuken, modern klinken en toch de roots niet verloochenen. Dat Vanum daar goed in is geslaagd valt uit onderstaand cijfer al op te maken. Een band om in de gaten te houden.

Score:

85/100

Label:

Eisenwald Records, 2022

Tracklisting:

  1. Adversary
  2. The Gateway And The Key
  3. Frozen in Vile Illumination
  4. Legend
  5. Beneath The Pillars Of Earth And Air

Line-up:

  • ? – Zang
  • ? – Gitaar
  • ? – Gitaar
  • ? – Drums

Links: