Vanish – The Insanity Abstract

In december van het jaar 2000 ziet de Duitse band Vanish het levenslicht en is na een eerste demo van zeven nummers inmiddels toe aan album nummer drie, dat de titel The Insanity Abstract meekreeg. De band geeft aan alles in de muzikale mix te gooien wat maar enigzins rockt, dus vol verwachting verdwijnt het schijfje in de cd-speler.

Geopend wordt met het instrumentale titelnummer, waarbij gelijk duidelijk wordt wat me te wachten staat: progressieve, moderne metal. Dat de band de nodige ervaring en talent heeft, is ook direct iets dat opvalt. Na het intro barst de band namelijk los met het snelle The Pale King. Een furieuze track, bol van beukende gitaren en een erg sterke stem. Dat geldt ook voor het volgende nummer Follow. Daarna gaat de voet iets van het gaspedaal en krijgt de melodie wat meer ruimte middels het eerste deel van het drieluik Slipstream. Ze staan op de plaat niet achter elkaar, maar geluisterd heb ik ze wel op volgorde en dan valt op dat het een prachtig geheel is samen, iets dat de liefhebbers van bands als Threshold zeker aan zal spreken. Vooral de krachtige zang en de stevige gitaren maken dit een zeer aangenaam album.

De band mocht in zijn bestaan het podium al delen met onder meer Queensryche, BattleBeast, Brainstorm en Mystic Prophecy, en bewijst met dit album dat in vergelijking met voorgaande releases de groei er zeker nog niet uit is! Hoogtepunt van dit zeer fijne album is voor mij het nummer Unforgivable Darkness, maar eigenlijk is dit hele album een dikke aanrader!!

Score:

85/100

Label:

Soulfood/Fastball, 2017

Tracklist:

 1. The Insanity Abstract
 2. The Pale King
 3. Follow
 4. Make-believe (Slipstream part 1)
 5. Lilith cries
 6. Frame by frame (Slipstream part 2)
 7. Inforgivable Darkness
 8. We become what we are
 9. Disbelief (Slipstream part 3)
 10. That way madness lies
 11. Somewhere along the line
 12. When the mind bursts

Line-up:

 • Bastian Rose – Zang, Keyboards
 • Tommy Rosch – Gitaar
 • Philipp Schonle – Gitaar
 • Daniele Dei Giudici – Basgitaar
 • Ralf Nopper – Drums

Links: